Facebook представи „умния“ си високоговорител за видео чат (видео)

Устройството има амбицията да се конкурира с вече наложилите се спийкъри на Amazon и Google

Facebook представи „умния“ си високоговорител за видео чат (видео)

Снимка: Facebook

Facebook представи своя интелигентен високоговорител с опция за видео разговори. Устройството идва с известно забавяне, но с амбиция да се намеси на нишовия пазар, където лидери вече са Amazon и Google. Проблемите на социалната мрежа с неприкосновеността на личния живот, цента на Portal (както се нарича новата джаджа на Facebook) и ограничената функционалност обаче може да се окажат сериозна бариера пред плановете на гиганта, пише Reuters. 

„Умни“ високоговорител идва в две версии – от 199 долара и 349 долара. Една от водещите характеристики на Portal е способността му чрез своята широкоъгълна камера автоматично да държи потребителя на фокус, дори когато той се движи напред-назад из помещението.

Устройството ще стъпи на американския пазар през ноември.За сравнение „умните“ говорители на Amazon и Google, които вече имат история зад гърба си, се котират за под 100 долара. Те дават възможност на човек чрез гласови команди да търси и намира информация, да пазарува и да слуша музика. Функциите им постепенно се разнообразяват и с времето модерните джаджи придобиват все по-голяма популярност. 

Доказателство за това и фактът, че все повече компании се решават да разработят собствени версии, в това число и самата Facebook, която иначе няма опит в сферата на хардуера. Високоговорителите са и един от следващите канали за реклама. 

В САЩ например вече 32% от населението притежават такива интелигентни устройства, а през 2018 г. 16% заявяват, че планират да си купят, сочи проучване на Adobe Analytics от миналия месец.

Очакванията на Facebook е да пробие на пазара чрез своя сензорен екран. Компанията също така таи надежди и покрай статистиката, че 400 млн. души всеки месец използват Messenger за обаждания. 

Камерата на Portal има изкуствен интелект, който помага за разпознаването на формата на тялото. Това е ключовият маркетингов трик на Facebook, чрез който тя се надява да спечели потребителите, убеждавайки че устройството е максимално удобно за използване и не изисква допълнителни усилия, а напротив – позволява човек да се движи в пространството. 

„Нашата цел е да ви накараме да се чувствате в едно и също пространство с човека от другата страна“, коментира Рафа Камарго, вицепрезидент на Facebook, отговарящ за Portal. 

Устройството идва в трудно време, когато социалната мрежа призна за най-голямата хакерска атака срещу себе си, дала достъп до акаунтите на около 50 млн. потребители. Любопитното е, че премиерата на „умния“ високоговорител веднъж вече бе отложена заради големия скандал със злоупотреба на лични данни във Facebook от Cambridge Analytica. 
Коментари: 0