Facebook създаде по-лека мобилна версия за iPhone

Но засега тя е достъпна само в една държава

Facebook създаде по-лека мобилна версия за iPhone
Мобилното приложение на Facebook за iPhone е тежко - може да достигне 500 MB, според Apple App Store.

Затова компанията има и по-лека версия на своето приложение, наречена Facebook Lite. Първоначално тази версия бе предназначена за хора в развиващите се страни, където мобилните данни могат да не са с толкова високо качество, както в развития свят. 

Но много хора в страни, където вече има LTE връзка, също предпочитат по-леката версия, защото използва по-малко данни от основното приложение за Facebook.

Facebook Lite от доста време е налице за телефони с Android в определени държави, включително САЩ. Но сега изглежда, че Facebook стартира Facebook Lite за iOS. За първи път за това съобщи Sensor Tower, фирма за анализ на приложения.

Тя "тежи" по-малко от 5 МБ. Основните характеристики на приложението са, че използва по-малко батерия, честотна лента и място за съхранение на телефона.

Има обаче уловка - засега версията е достъпна само в една държава - Турция. Facebook често пуска нови продукти само в няколко държави, за да събере данни, преди да започне по-широко разпространение.

Facebook стартира Facebook Lite за Android през 2015 г. и приложението има над 100 милиона потребители през 2016 г. То стартира за Android в Съединените щати по-рано тази година.

Facebook не е единственото приложение с "лека" версия. Twitter, Messenger, YouTube и Skype също предлагат "lite" версии за Android телефони.
Коментари: 0