Майк Пенс влоши отношенията с Китай до съвсем ново равнище

Пекин остро разкритикува изказванията на американския вицепрезидент

Майк Пенс влоши отношенията с Китай до съвсем ново равнище

Снимка: БТА

Преди по-малко от година Доналд Тръмп се ползваше с гостоприемството на китайския лидер Си Дзинпин в Пекин и вдигаше тостове „за приятелството, което само ще се засилва през многото идни години”. Сега заместникът на Тръмп – Майк Пенс – в общи линии обяви Китай за обществен враг №1 на САЩ. Така той засили говоренето тип „Ние срещу тях”, което се разпространява и в Китай.

В реч пред консервативен тинк-танк във Вашингтон Пенс не просто повдигне отдавнашния спор с Пекин – за търговския дефицит, но и започна да критикува азиатската страна по нови теми. Той заяви, че Китай се е месила в американската политика и че е използвала цялото си правителство, за да ръководи „кражба на едро на американска технология”.

„Използвайки тази открадната технология, Китайската комунистическа партия в огромен мащаб превръща инструменти в оръжия”, заяви американският вицепрезидент. Думите му дойдоха в същия ден, когато световните медии съобщиха, че според източници от разузнаването китайски военнослужещи са поставяли тайна задна врата в дънните платки, които са продавали на няколко от топ технологичните компании в САЩ.

Пенс описа отношенията с Китай по такъв начин, все едно САЩ постоянно протягат ръка да помогнат на азиатската страна поради морални причини, само за да бъдат разочаровани от нея.

Китайското външно министерство остро разкритикува изказването на американския вицепрезидент, наричайки ги „злонамерена клевета” и „съшити с бели конци”. В отговор на изказване на Пенс, че САЩ са „изградили наново Китай” през последния четвърт век, от китайското ведомство отговориха: „Развитието на Китай се дължи основно на усилената работа на китайските граждани и на взаимноизгодното си сътрудничество с държави по света, вместо на милосърдието на другите”.
Коментари: 0