Instagram ще докладва местоположението ви на Facebook

Засега функцията е само тестова

Instagram ще докладва местоположението ви на Facebook

Снимка: Pexels

Instagram тества функция, която ѝ позволява да споделя данни за местоположението на потребителите с Facebook, дори когато те не използват приложението, предава TechCrunch. 

Опцията помага за „изгтаждането на история на точните местоположения“, което според компанията помага на потребителите – да изследват какво има в близост до тях, пък и да получават по-подходящи реклами на географски принцип. 

Функцията трябва да бъде активирана саморъчно. Когато това стане, тя ще започне да подава сигнал за местоположението на човек, независимо че е излязъл от Instagram. 

Лансирането ѝ идва само седмица след новината, че съучредителите на Instagram напускат компанията компанията. Слуховете са, че те са взели своето решение заради прекомерната намеса в работата им от страна на директора на Facebook Марк Зукърбърг. Припомняме, че Facebook придоби Instagram през 2012 г. за 1 млрд. долара. 

Иначе Facebook често иска от различни приложения да обменят данни с нея. През 2016 г. компанията обяви, че ще споделя такива с WhatsApp (също собственост на Facebook) с мотива, че така ще оптимизира предложенията за приятелства. Тази практика обаче впоследствие бе преустановена в ЕС заради новия Общ регламент за защита на личните данни, известен като GDPR. 

От Facebook обясниха, че все още не е ясно дали тестовата функция в Instagram ще бъде продължена и разпространена масово. Социалната мрежа често работи по опции, които остават само експеримент или дори не виждат бял свят. 
Коментари: 0