Берлин обмисля частична забрана на стари дизелови автомобили

За това настоява неправителствена организация, която е завела дело срещу германската столица

Берлин обмисля частична забрана на стари дизелови автомобили

Снимка: Wikimedia

Берлинските власти обмислят да въведат забрани за движение на по-старите дизелови автомобили по 20 улици в града, включително и по основните маршрути в германската столица, съобщи местната телевизия RBB, цитирана от Reuters.

Административният съд в Берлин другия вторник трябва да разгледа делото, заведено от неправителствената организация за защита на околната среда DUH срещу федерална провинция Берлин. Организацията иска градът да намали замърсяването на околната среда, като забрани дизеловите превозни средства, които покриват стандарта за вредни емисии Евро 4 от края на 2018 г., а тези с Евро 5 от септември 2019 г. Най-новият стандарт е Евро 6.

RBB цитира вътрешни документи за по-чист въздух на Берлинската сенатска комисия за околна среда, транспорт и защита на климата. Според телевизията тези документи показват, че поне всеки шести шофьор в Берлин ще бъде засегнат от подобна забрана. Сенатската комисия не коментира информацията.

Федералното германско правителство оповести тази седмица плановете си за намаляване на вредните емисии от дизеловите превозни средства, като поиска автомобилните производители да предложат на собствениците стимули за размяна на старите с нови автомобили или хардуердни поправки. Този план породи неодобрението на различни организации за защита на околната среда и доведе до направени с неохота отстъпки от индустрията.

Германската агенция за околната среда не смята,че одобрените мерки на срещата на високо равнище за дизеловите автомобили ще са достатъчни, за да се избегнат забраните за шофиране във всички германски градове, съобщи днес списание Spiegel.

Според списанието Германската агенция за околната среда е особено скептична за това дали инициативите за размяна на стари срещу нови коли ще дадат резултат и ще се намали замърсяването на околната среда.
Коментари: 0