Facebook се изправя срещу мащабен иск за $3.2 млрд. на Острова

Гигантът е обвинен, че е злоупотребил с личните данни на 44 млн. британци благодарение на господстващо положение

Facebook се изправя срещу мащабен иск за $3.2 млрд. на Острова

Снимка: Twenty20

548 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Гигантът при социалните медии Facebook, сега известен като Meta Platforms, е изправен пред групов иск за 3.2 млрд. долара (2.3 млрд. паунда) във Великобритания. Компанията е обвинена, че е използвала личните данни на 44 млн. потребители, злоупотребявайки с пазарното си господство в страната.

Лиза Ловдал Гормсен, старши съветник на британския орган за финансово поведение (FCA) и академик по конкурентно право, каза, че завежда делото от името на британците, които са използвали Facebook между 2015 и 2019 г. Делото ще бъде разгледано от лондонския трибунал за конкуренция, предава Reuters. В иска се твърди, че Facebook е спечелил милиарди паунда, като е наложил несправедливи условия, изискващи от потребителите да предоставят ценни лични данни за достъп до мрежата.

Социалната мрежа е уведомена за иска от адвокатската кантора Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan.

В своя защита от компанията изтъкват, че хората са използвали услугите ѝ, защото те им предоставят стойност и „имат смислен контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого“.

Случаят идва дни, след като Facebook направи опит да избегне антитръстов иск от Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ, където освен това е изправена срещу все по-засиления контрол на Вашингтон.

Отбелязвайки стойността от използването на Facebook – да помага за свързването на хората – Гормсен изтъква и тъмната на страната на мрежата.

Тя злоупотреби с пазарното си господство, за да наложи несправедливи условия на обикновените британци, за да ѝ дадат правомощието да експлоатира техните лични данни.

Ловдал Гормсен твърди, че Facebook е събирал данни в рамките на своята платформа, а чрез механизми като Facebook Pixel – позволяващи на компанията да вижда цялата картина на поведението в интернет – успява да генерира задълбочени и много ценни профили на потребители.

Подкрепи Economic.bg