Фалират 400 фотоволтаични централи у нас

Фонд „Земеделие” е отпускал това финансиране, без да се съгласува с решенията на ДКЕВР

Фалират 400 фотоволтаични централи у нас
904 ~ 2 мин. четене

До три месеца 400 малки фотоволатични централи у нас, които са построени с европейски пари, ще фалират. Причината е, че с промените в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, приет на 24 юли, се намалява изкупната цена на произвежданата от тях енергия с 87 на сто. 

Председателят на Асоциацията на фотоволтаичните централи Меглена Русинова коментира, че фонд „Земеделие” е отпускал това финансиране, без да се съгласува с решенията на ДКЕВР. Според нея малките централи, изградени с евросубсидии, няма да могат да покриват оперативните си разходи и ще трябва да затворят.

Малките фотоволтаични централи са с висока себестойност, без европейското финансиране и преференциалната цена те няма как да работят. „Ние повярвахме на държавата, повярвахме на закона и го направихме. След 3 години се оказва, че трябва да фалираме”, заяви Петър Лазаров, собственик на централа.

Според Миглена Русинова, очевидно има неизпълнение на ангажименти от страна на държавата и на контролните органи, но в момента тежестта се прехвърля изцяло на производителите, които вече са направили инвестиции и имат кредити в банки. Затова тя смята, че трябва да има медиация, разговори, още повече, че случаите не са еднакви. През различните години инвестицията е била различна, подпомагането – също, съответно и цената, на която са се присъединявали. Сложно е да се постави уеднаквена мярка върху всички, още повече, че те произвеждат малка част от зелената енергия. Малките фотоволтаични централи осигуряват около 20 мегавата, а от дефицита на НЕК, който е около 500 млн, с тяхното спиране ще се спестят 12 млн., предаде БГНЕС. 

Изисквало се е по закон да има издавани решения, в които да се определя различна от стандартните тарифи за производителите на зелена енергия, ползвали евросубсидии. Това обаче не се е случвало. Така те са били присъединявани на цената, която е действала за стандартното изкупуване на енергия от възобновяеми източници. По този начин на практика са получавали двойно финансиране, коментира още Меглена Русенова.

Фотоволтаиците имат намерение да сезират Европейската комисия, президента на България и омбудсмана за променените със задна дата условия в договорите им. Случаят може да бъде отнесен и до Европейския съд в Страсбург.

Подкрепи Economic.bg