Фандъкова предлага освобождаване от общински наем и такса тротоарно право

Сред пакета от мерки и гарантирането на заеми за малки и средни предприятия

Фандъкова предлага освобождаване от общински наем и такса тротоарно право

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

2753 ~ 2 мин. четене

Огромни са загубите за бизнеса в София заради извънредното положение, както и за бюджета на Столичната община. Само за месец март 19 млн. лева по-малко са събрани от местни данъци и такси, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. От думите ѝ стана ясно още, че създаденият икономически съвет към Столична община, вече е готов с първия пакет от мерки за облекчаване на бизнеса в София.

Като първа мярка съветът предлага бизнеса да бъде освободен от наеми на общински терени или помещения, както и от такса тротоарно право на всички бизнеси. Основно с нея се таксуват заведенията, които не работят по време на извънредното положение. Това ще се случи със задна дата от обявяването на извънредното положение, т.е. от 13 март.

Освен това чрез Общинския гаранционен фонд се предвижда освобождаване на 1 млн. лева за гарантиране на заеми за малки и средни предприятия. Гаранцията е в размер на 50% до този момент. Обмислят се и варианти, в които да се покачи този процент. Сред останалите предложения е такса „Смет“ за първото тримесечие да се плаща до 30 юни, заедно с отстъпката от 5% от местните данъци.

Тези мерки, заедно с отлагането на плащанията на местни данъци и такси, предвиждаме да се включат към националния пакет от мерки, каза Фандъкова.

Очаква се Общинският съвет да гласува мерките за бизнеса на заседанието си на 16 април.

Припомняме, че вчера в свой пост във Facebook Фандъкова съобщи, че са отчетени и значителни понижения в приходите на Центъра за градска мобилност, който отговаря за продажбата на билети в обществения транспорт на София, както и за платеното почасово паркиране в „синята“ и „зелена“ зона в столицата.

През първия месец от извънредното положение Центърът за градска мобилност е събрал с 6 млн. лв. по-малко в сравнение с месец март 2019 г. Разликата идва основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона, написа Фандъкова. 6.5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“, изчисли кметът на София и допълва, че предстои да се направи справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

Подкрепи Economic.bg