Фандъкова удвоява проверките за маски в градския транспорт

Столичният кмет също ще издаде заповед за носене на маски на закрито и стриктно ще бъде описано за кои места ще важи това

Фандъкова удвоява проверките за маски в градския транспорт

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Екипите, които контролират за спазването на задължителното носене на маски в градския транспорт в София, ще бъдат удвоени от утре. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на съвместен брифинг с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по повод връщането на част от мерките за борба с коронавируса.

Тя заяви, че е щяла да върне носенето на маски на публични места, което към момента е задължително само в градския транспорт. По думите е планирала да направи това „преди още да зная, че министърът ще издаде заповед за носенето на маски".

Според нея е важно там, където хората се събират в магазини, в институциите, в публичните места, офиси, където има посетители и много хора да продължат да се носят маски, шалове или шлемове. Тя смята, че това има ефект, макар и не 100%.

„Разговарях и с д-р Пенчев и с директорът на СДВР г-н Хаджиев, затова да се увеличи контролът навсякъде. Какво се случва в градския транспорт? Миналата седмица три екипа правиха непрекъснати проверки и са проверени 700 превозни средства, предупредителни протоколи са издадени десетки. Има само 16 акта. Минималната глоба е 300 лв., съгласно Закона за здравето. Информираха ме колегите, че те избягват да правят актове, а предпочитат предупредителни протоколи. Очевидно обаче това не върши работа. От утре удвояваме екипите, ще мобилизираме още полицаи от общинска полиция. Поисках полицаите от районните полицейски управления също да се включат в контрола“, допълни кметът на София.

Йорданка Фандъкова обяви още, че и тя ще издаде заповед за носене на задължителни маски на закритите обществени места в София. По думите ѝ в нея подробно ще бъде изписано дали в метрото трябва да се носи маска или не, за да „не се спори с полицията“. „Ще изпишем подробно всичко това, разбира се, в ресторантите няма как клиентите да ходят с маски, но персоналът задължително трябва да носи най-малко шлемове. Това са нормални неща и смятам, че не е нужно експертите непрекъснато да се мъчат да ни убедят“, заяви още Фандъкова.

Столичният кмет каза още, че и контролът от районните полицейски управления ще се засили заради струпването на много хора на едно място по парковете. „Виждам много добре какво се случва около центъра, включително миналата вечер в градинката „Кристал“, затова съм поискала да има засилен контрол в районните полицейски управления“, допълни още Фандъкова.

Коментари: 0