Фандъкова: Във Виена имат инсталация за горене на боклук в центъра

Кметът на София посочи, че за няколко години депонирането на отпадъци е намаляло от 100 на 16%

Фандъкова: Във Виена имат инсталация за горене на боклук в центъра
1788 ~ 2 мин. четене
Във Виена има 4 инсталации за горене на боклук, като една от тях е в самия център на града, служейки за туристическа атракция. С тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова защити плана на Столична община да се платят общо €157 млн. за изграждане на нова инсталация за горене на софийския боклук. Съоръжението ще е разположено на територията на ТЕЦ- София, за да осигури допълнителна топлинна енергия за „Топлофикация-София“.

Фандъкова заяви, че в общественото пространство се огласяват неверни данни за новия инсинератор, и добави, че проектът е подкрепен от Европейската комисия още през 2012 г. „Разработваме този проект няколко години, работи се от една от най-големите компании в тази сфера, грижата за околната среда е изключителна наша грижа“, каза софийският кмет. По думите на градоначалника, благодарение на рециклирането на отпадъци, депонирането на боклук е намаляло от 100%, колкото е било преди няколко години, на 16%.

На 17 май Столичният общински съвет гласува да се изтегли 67 млн. евро кредит за изграждането на новата инсталация за горене на боклук на територията на ТЕЦ-София. Още 65.7 млн. евро за инсинератора ще се осигурят по линия на оперативна програма „Околна среда”. Общата стойност на проекта е 157.5 млн. евро.

Темата за новия инсинератор, който ще се използва от „Топлофикация-София” за осигуряване на допълнителна топлинна енергия, преди 2 месеца стана повод за спорове на годишната конференция на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тогава Ивайло Хлебаров от екологично сдружение „За Земята” се усъмни доколко проектът за инсинератора е в съответствие с европейските норми и изисквания.

„Преди близо 10 години неправителствената организация Bankwatch с екип, в който участвах и аз, направи оценка на цялостното портфолио на ЕИБ в областта на управление на отпадъците – 2/3 от това портфолио отиваше за изгаряне на отпадъци. Тогава казахте, че чакате европейското законодателство, за да прецените в каква посока ще тръгне банката. Тогава беше въведена нова рамкова директива, въведоха се цели за рециклиране, които тази година бяха увеличени заедно с пакета за кръгова икономика. На мен ми е много интересно какво точно ще насърчи банката с този проект в България, тъй като той е против приоритетите на ЕС”, каза тогава Хлебаров.

Дитмар Дъмлич от ЕИБ му отговори, че банката не финансира проекти без добавена стойност, а този за инсинератора определено е такъв – той ще реши проблема с боклука на София и едновременно ще осигури енергия за отопление. „В момента боклукът на София се извозва с камиони из страната, а така вече ще бъде използван като ресурс”, заяви той.
Коментари: 0