Противоречивите изказвания на Тръмп не дават мира на пазара

Положителна новина от Китай обаче изведе европейските пазари на зелена територия

Противоречивите изказвания на Тръмп не дават мира на пазара

Снимка: БТА

568 ~ 3 мин. четене
След като американският президент Доналд Тръмп заяви, че дългоочаквана среща със Северна Корея може да не се проведе, щатските индекси тръгнаха надолу и в крайна сметка приключиха деня на червена територия. S&P500 се понижи с 0.31%, а Dow Jones и NASDAQ – със съответно 0.73% и 0.21%. Тръмп също така каза, че не е доволен от търговските преговори между САЩ и Китай, което допълнително внесе смут сред инвеститорите.

Вчера вечерта основателят на Facebook Марк Зукърбърг пък застана пред европейските депутати в Брюксел и отново се извини за изтичането личните данни на близо 3 млн. европейци и обеща да открие нови 10000 работни места в ЕС. 

Новината, че Китай от 1 юли ще намали митата върху вноса на автомобили от 25% на 15% и на авточасти до 6% изведе европейските акции в зелената територия. Британският FTSE добави 0.23% към стойността си, а немският DAX – 0.71%. За деня автомобилният сектор бе най-печеливш. Той отбеляза ръст от 1%, а акциите на BMW поскъпнаха с 2.5% след публикуването на информацията.

В същото време цената на петрола се повиши отново. Неяснотата около производството и политическото състояние на Венецуела оказа своето влияние и в края на деня лекият суров петрол се търгуваше с 0.65% по-малко до $72.10 за барел, а европейският сорт Брент отново затвори под $80.

Доклад на Фед

Днес в 21:00 часа ще бъде публикуван докладът от срещата на Фед от преди две седмици относно решението за лихвените проценти. Протоколът предлага подробна информация за позицията на Банката относно паричната политика, така че пазарните участници внимателно ще следят относно потенциална информация за бъдещите решения за лихвения процент.

Procter & Gamble Co.

От началото на годината сме свидетели на силно поевтиняване на книжата на Procter&Gamble. От януари насам са изтрити близо 20% от стойността им. Това се е случило и през 2015 година. До третото тримесечие компанията губи повече от 27% от пазарната си капитализация, но постепенно през следващите две години и половина цената е възстановена. Смятаме, че сега понижението би могло да продължи до около $68-69 за акция, след което да настъпи поскъпване, поради което удачно би било влизане в дългосрочна дълга позиция с цел достигане до $90 на акция.

USD/JPY

На 8-часова графика на USD/JPY виждаме как доларът продължава да укрепва спрямо японската йена. Движението е в прецизно формиран канал, като 50-периодната средна ЕМА е в близост до долната му граница. Низходящото движение на индикатора Стохастик ни подсказва за слабо поевтиняване на валутната двойка, което би могло да се използва за влизане в дълга позиция.

Natural Gas

След драстичното поевтиняване на природния газ от края на януари, изтрило близо 30% от цената му, днес виждаме как суровината образува слабо възходящ канал. В близко бъдеще не очакваме драстично поскъпване, но смятаме, че все пак ще има такова. Възможно е влизане в дълга позиция до достигане на нива над 3.00-3.25.

DAX

Немският бенчмарк убедително се бори с корекцията от началото на февруари тази година. Формираният възходящ канал помогна на индекса да премине границата от 13000 пункта, като следващите цели са той да  достигане и премине  нивата от 13250 и 13500. При успех и задържане на котировките над тези граници спокойно ще можем да кажем, че бенчмаркът се е справил с натрупаните загуби. Движението на MACD ни подсказва, че може би ще има леко поевтиняване, но смятаме, че ще е за кратко и ще последва нов ръст.
Коментари: 0