Фаворитът на обикновените хора покори Белия дом

С обещания за работа, сигурност и просперитет, ексцентричният Доналд Тръмп спечели сърцата на американците

Фаворитът на обикновените хора покори Белия дом
Автор: Илия Лазаров

Доналд Тръмп спечели изборите и е новият президент на САЩ - най-богатата, влиятелна и могъща държава на света. Той не само победи, но го направи по възможно най-категоричния начин. С резултат 289 срещу 218 гласа, кандидатът на републиканците постигна един от най-забележителните триумфи в историята на американските избори. 

От аутсайдер той се превърна във феномен, който успя да „открадне“ гласовете в щати, смятани за твърди поддръжници на Хилъри Клинтън – като Флорида, Охайо, Северна Каролина и Уисконсин и дори Пенсилвания, считан за непревземаема крепост на демократите. 

Триумфът на милиардера шокира света и предизвика лавина от реакции, прогнози и крайни мнения. Коментарите на политици, анализатори, бизнесмени и обикновени граждани буквално заляха медиите и социалните мрежи.

За по-малко от година и половина Тръмп направи невъзможното – тотално преобърна модела на американските предизборни кампании и разби политическото статукво.

Милиардерът е известен със скандалното си поведение и радикални възгледи – той презира имигрантите и прави сексистки и расистки коментари без никакъв свян.

Често определян като популист, Тръмп обещава величие, говори с лозунги, манипулира фактите в своя полза и така печели сърцата на привържениците си. Те го смятат за автентичен, за разлика от опонентите му, залагащи на клишета и празни обещания.

Бизнесменът е човек на крайностите, който умее да разпалва страстите и да взривява публичното пространство с всяка следващо изказване. Той обеща да вкара опонента си Хилъри Клинтън в затвора и дори се усъмни в честността на изборите, заявявайки, че вотът ще бъде „нагласен“ в негов ущърб.

Поведението на Тръмп разгневи цели социални прослойки, вкл. едрия бизнес в САЩ, и му спечели доста врагове по цял свят. Мнозина го определиха като най-голямата заплаха за демокрацията.

Едновременно с това бизнесменът успя да вдъхнови милиони, превръщайки се в символ на промяната – той е напълно различен от политическите елити и е рупор на настроенията на недоволните американци.

Парадоксалното е, че един милиардер стана гласът на милиони хора, които загубиха работата си в резултат на глобализацията. За да го постигне, Тръмп обеща на американците 2 прости неща – работа и сигурност.

Точно така избирателите разбират лозунга му „Да направим Америка отново велика“ – като стабилни работни места, стабилни доходи и усещането, че Америка отново е първата икономическа сила в света.

През последните 2 десетилетия доходите на американците не се повишават осезаемо, а разходите и цените непрекъснато растат. След кризата от 2008 г. неравенствата са все по-големи, а обществото – все по-разделено.

Огромен проблем е отливът на работни места – през този период над 2 млн. такива са се преместили от САЩ в Китай. Изнасянето на производства в държави от Югоизточна Азия ограничи възможностите за просперитет на масовия американец, който няма висока квалификация, но има нужда от стабилен и редовен доход.

Тръмп обеща да върне американския капитал в САЩ и да възроди американското производство. Пое ангажимент да ограничи регулациите, да намали данъците и така да създаде по-добри условия за разкриването на нови работни места, както и да ограничи загубите на настоящи такива. Милиардерът си постави амбициозна цел – да създаде 10 млн. нови работни места в страната си през следващите 10 години.

Бъдещият президент усети, че нелегалната миграция се превръща във все по-сериозен проблем за страната му, че преминаващите незаконно южната граница на САЩ способстват за развитието на наркотрафика и организираната престъпност.

В типичен стил той предложи най-радикалната мярка – издигане на непристъпна стена по границата с Мексико, чието изграждане да бъде платено от мексиканската държава.

Тръмп предложи насилствено депортиране на 11 млн. мигранти без документи, затваряне на границата за мюсюлмани и ограничаване на легалната миграция.

„Има някои много лоши хора в нашата страна, които трябва да си тръгнат и ние ще ги прогоним“, категоричен бе той.

Милиардерът настоява за по-твърди мерки от страна на органите на реда спрямо закононарушителите, защитава притежанието на оръжие, смятайки, че въоръжените американци могат да спасят човешки животи. Неслучайно има силната подкрепа на Националната оръжейна асоциация.

Неодобрението и липсата на достатъчна подкрепа от елита на Републиканската партия не само не отслаби Тръмп, а сякаш му даде допълнителна сила. То окончателно го легитимира като враг на статуквото и носител на промяната, от която се нуждаят обикновените американци.

Именно масите осигуриха победата на бизнесмена, виждайки в него успял човек, който умее да успешно да ръководи и им дава надежда за по-добър живот. В речта си след победата той сериозно смекчи тона - обеща да обедини страната и да бъде президент на всички американци. Тръмп пое ангажимент да търси разбирателство с всички държави, но ръководейки се най-вече от американските интереси.  

Коментари: 0