Фед не даде сигнал за повишение на лихвите през септември

Златото удари едномесечен връх

Фед не даде сигнал за повишение на лихвите през септември
148 ~ 2 мин. четене

Доларът падна в сряда, защото протокола от заседанието на Фед от миналия месец като че ли показа, че вдигането на лихвите не е много сигурно през месец септември. В момента шансовете за повишение се оценяват на 35% срещу 49% във вторник вечерта.

Нестабилният китайски капиталов пазар поднови опасенията за сигурността на втората по големина икономика в света. Инвеститорите търсеха сигурност в швейцарския франк, който нарасна и до двуседмичен връх срещу еврото.

Дилърите в сряда пренебрегнаха в голяма степен индекса на потребителските цени в САЩ, който показа слаб растеж от 0.1% през месец юли.

Еврото изригна до 1.1130 срещу долара след публикуването на протокола на Фед и заради намалелия апетит за рискови покупки, което накара инвеститорите да закриват финансирани с еврото позиции по покупки на високо доходни валути.

Доларът падна и срещу йената на 123.85. Британският стерлинг нарасна на 1.5680. Очакванията са АЦБ да последва Фед при повишението на лихвите и това беше подкрепено от данни във вторник, показали по-висока от очакваното базова инфлация на острова.

 

Златото удари едномесечен връх 

Златото увеличи печалбите си до едномесечен връх, след като протоколът от последното заседание на Фед намали малко вероятността за повишение на лихвите през септември, което доведе и до спад на долара.

Фед се опасява, че бавната инфлация и слабата световна икономика представляват прекалено голям риск, за да се ангажира с повишение на лихвите, въпреки че подобряващия се пазар на труда приближава централната банка към такова действие.

Спот цената в края на деня беше 1134 долара за тройунция и изправена пред непосредствената съпротива на 1135 долара. Очакванията, че Фед е на път да повиши лихвите свалиха златото миналия месец до пет и половина годишно дъно. Смесени данни за световния растеж и девалвацията на юана в Китай миналата седмица намалиха тези прогнози и позволиха на жълтия метал да расте. В момента пазаръткалкулира по-малък шанс за повишение на лихвите през септември. Доларът поевтиня от това развитие.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg