Фед няма да вдига лихвите през 2019 г.

Централната банка на САЩ планира да запази нивата на 2.25-2.5%

Фед няма да вдига лихвите през 2019 г.

Снимка: БТА

Федералният резерв на САЩ остави без промяна лихвените нива в страната. На заседанието си днес членовете на Управителния съвет на централната банка са изразили мнение, че през тази година вероятно няма да има вдигане на основните лихви, тъй като се очаква забавяне на икономиката. Също така те очакват свиването на облигационния си портфейл да спре през септември.

В края на миналата година централните банкери имаха намерение да гласуват две увеличения на основните лихви през 2019 г. Сега с 10 на 0 гласа членовете на Борда решиха да запазят целевия диапазон на основния лихвен процент без промяна – от 2.25% до 2.5%.

Сигналът на Фед, че ще запази лихвите без промяна през година отразява опасенията, че икономическият растеж се забавя, по-ниските цени на енергията натежават върху инфлацията, а рисковете от чужбина помрачават перспективите, пише Bloomberg. Анализаторите, които агенцията анкетира преди обявлението, очакваха тази година да има поне едно повишение на лихвите тази година.

След като спре да свива портфейла си от облигации през септември, Фед ще запази размера му „сравнително постоянен за известно време“, което ще позволи на резервния баланс постепенно да се свие.

Макар че централната банка е много близо до постигането на двете си основни цели – ниска и стабилна инфлация и пълна заетост, председателят на Фед Джером Пауъл и колегите му трябва да се преборят с рисковете от чужбина, включително забавящия се растеж в Европа и Китай, както и възможните вторични ефекти от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Тези насрещни ветрове допринесоха и за голямата волатилност на финансовите пазари в края на миналата година, пише Bloomberg.

Банкерите снижиха и прогнозите за икономическия растеж за тази и следващата година до медианна оценка от 2.1% за 2019 г., което е с 1 пр. п. под темпа от миналата година.
Коментари: 0