Фед понижи основния си лихвен процент с 0.5 пункта

Институцията опитва да запази най-дългата икономическа експанзия в САЩ досега

Фед понижи основния си лихвен процент с 0.5 пункта

Снимка: БТА

1352 ~ 1 мин. четене
Американският Федерален резерв прибегна към понижаване на основния си лихвен процент с 0.5 пункта, пише Reuters. Целта на институцията е да помогне най-дългата икономическа експанзия в САЩ досега да продължи въпреки разпространяващия се по света коронавирус Covid-19.

„Коронавирусът крие рискове за икономическата активност. В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с половин процентен пункт“, гласи част от изявлението на Фед.

Централната банка също така заявява, че „внимателно следи развитието и неговите последици за икономическите перспективи и ще използва инструментите си и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“. Гласуването за спешно съкращаване на лихвата в диапазона - 1% до 1.25% (в сравнение си 1.5-1.75% досега) е било единодушно.

Централните банкери в САЩ бяха изправени пред трудно решение. Уроците от финансовата криза сочат, че Фед не трябва да чака твърде дълго и да действа колебливо. От друга страна, централната банка не иска да използва твърде рано инструментите, с които разполага. Гуверньорът на Фед Джером Пауъл намали лихвите няколко пъти миналата година заради натиск от страна на президента Доналд Тръмп.

Решението на Фед дойде часове, след Паулъл и финансовите министри от Групата на седемте (Г-7) проведоха телефонен разговор, след който заявиха, че използват „всички налични политически инструменти за постигане на силен, устойчив растеж и предпазване от рискове от понижение“.
Коментари: 0