Financial Times: България е част от „Силициевата долина на Югоизточна Европа“

Страната ни привлича рекордни чуждестранни инвестиции в ИКТ през последните пет години

Financial Times: България е част от „Силициевата долина на Югоизточна Европа“

Снимка: Unsplash

Към България, най-бедната държава в Европейския съюз, приижда вълна от чуждестранни инвестиции в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ), което спомага за увеличаването на трансграничния приток, пише Financial Times в свой анализ по темата. 

Изданието направи една от тези чуждестранни ивестиции. Financial Times откри технологичен център със 110 служители в София през април. Facebook и Световната банка също отвориха свои офиси у нас през тази година.

България привлече рекордна сума чуждестранни инвестиции в софтуерните и ИКТ услуги през 2018 г., като поне 16 от проектите бяха оценени на 240 млн. долара. Повечето са локирани в София. Чуждестранните инвестиции в сектора нарастват непрекъснато от 2015 г. насам, сочат данните на fDi Markets - услуга за данни на FT, проследяваща трансграничните инвестиции на зелено, като наблюдава проекти, капиталови инвестиции и работни места.

„Разгледахме редица места в Азия, Европа и Обединеното кралство преди да изберем България“, каза Кейт О‘Риордан, главен служител за продукти и информация на FT, при откриването на новия център у нас. Тя отбелязва репутацията на София като център за технически постижения, включително в областта на данните и изкуствения интелект. „Технологична столица на Балканите“ и „неудържима дестинация“ – така още О‘Риодан нарича града.

През петте години преди 2015 г. трансграничните инвестиции в ИКТ сектора у нас са средно по едва пет на година. След това обаче страната попада във фокуса на вниманието и привлича 30% от всички проекти през миналата година, според fDi Markets. 

„България има дълга традиция в секторите ИКТ и електроника, датираща от комунистическата ера“, пише още Financial Times. През 2018 г. ИКТ индустрията и нас генерира продажби то 3.2 млрд. долара, което е ръст от 45% на годишна база, според Международната корпорация за данни.

В сектора оперират 12 000 компании, 90% от които са в София. В столицата работят 50 000 души в бранша, сочат данните на Софийска агенция за инвестиции. Голяма част от бизнеса създава и пласира услугите си за чуждестранните пазари. 

„Ние разпознахме потенциала на София като технологичен център от световна класа през 2015 г.“, припомня си Стивън Гарднър, главен служител и доставчик на британската компания за спортни данни Genius Sports Group, в чийто български офис работят 320 души. Обръщайки внимание на достъпа до талантливи специалисти, той посочва, че има вероятност екипът тук да се удвои през идните няколко години. 

Глобалната софтуерна компания Acronis също се разшири тази година в София. Новият център за научноизследователска и развойна дейност има 200 инженери, като целта на организацията е екипът да се разшири до 1000 през следващите години. От компанията изтъкват, че България се превръща в глобален център за развитие в сферата на киберсигурността. 

Данните на fDi Markets показват, че голяма част от проектите, в които са инвестирали компаниите отвън, са за разширения на съществуващи съоръжения, особено в такива с висока добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. А най-големите двигатели на инвестициите са наличието на квалифицирани работници и растежът на вътрешния пазар, според fDi Markets.

България предлага широколентови услуги, които са сред най-бързите в ЕС, фиксирана данъчна ставка от 10% върху корпоративните печалби и конкурентни разходи за труд и живот.

Страната се гордее и с втория най-висок дял на жените, работещи в сектора на ИКТ в ЕС – около 45% към началото на 2018 г. Не на последно място FT обръща внимание и на улеснените законодателни процедури за лицензиране на IT компании.

Изданието цитира и столичния кмет Йорданка Фандъкова, която определя София като „един от образователните центрове в региона“. За последните 10 години, според нея, София е европейският град с най-висок ръст на БВП на глава от населението, като се нарежда на трето място в Европа по броя на ИКТ стартъпите и бележи 120% ръст на софтуерния си сектор през последните пет години. 

Повече от един на всеки 10 работещи в София са заети в сектора на ИКТ. А над половината от всички наети офис площи в града през третото тримесечие на тази година са заети от ИКТ фирми, според компанията за недвижими имоти MBL.

София бе избрана и за един от осемте града в ЕС, които да са домакини на първите европейски суперкомпютри – най-голямата инвестиция на общността в научната инфраструктура на България. Градът се нарежда на второ място в топ 10 на най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа, според Европейския технически доклад за 2018 г.

Повечето чуждестранни инвеститори в български технологии през последните две години са дошли от САЩ и ЕС, сочат още данните на fDi Markets.

А България, заедно с Румъния и Сърбия, образуват технологичен триъгълник, наричан от някои Силициевата долина на Югоизточна Европа. Всъщност, чуждестранните инвестиции в технологичния сектор в Букурещ също нарастват експоненциално от 2015 г. насам, според fDi Markets.

Въпреки всички положителни трендове, посочени дотук, България има накъде да работи. Яков Милатович, регионален икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие, посочва, че страната ни е слязла с 25 позиции в подреждането на Световната банка за лекотата на правене на бизнес през последните пет години. Други държави обаче постигат подобрения по този показател.

Експертът обръща внимание на борбата с корупция и подобряването на социалните политики, особено в грижите за семейството. Според него ще са добър сигнал за развитие на частния сектор.
Коментари: 0