Стартъп финансирането удари рекорд в кризисната 2020 г.

Мегакръговете представляват 49% от общите инвестиции, което е най-високото ниво досега

Стартъп финансирането удари рекорд в кризисната 2020 г.

Снимка: unsplash

656 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Започналата като трудна година за стартъпите, 2020 година се характеризира с масови съкращения вследствие на удара от пандемията. Тя обаче се превърна в рекордна по отношения на финансирането с рисков капитал, пише Bloomberg.

Въпреки икономическите трусове, причинени от пандемията, инвестициите в стартиращи компании в САЩ достигат рекордните 130 милиарда долара през 2020 г., става ясно от доклад на PricewaterhouseCoopers/CB Insights. Играчи като Instacart и Stripe помагат за задвижването на ръстовете, набирайки стотици милиони долари капитал. Любопитно е обаче, че общият брой на кръговете финансиране е по-малък от този през 2019 г.

Финансирането с рисков капитал през 2020 г. отчита ръст от 14% спрямо година по-рано, като то включва частни фондове и дългови инвестиции. Миналата година също така е отчетено увеличение на мегакръговете, което значи сделки над 100 милиона долара. По-малкият брой кръгове е налице основно за много малките стартъпи.

Най-голямата сделка е за 1.9 млрд. долара на Space Exploration Technologies Corp., следвана от 1.5 млрд. долара за Epic Games Inc. През 2016 г. мегакръговете представляваха едва 25% от общите инвестиции. Това число се повишава до 49% през 2020 г. – най-високото, отчитано някога, става ясно от доклада. Корпоративни играчи, включително SoftBank, Google Ventures и Uber Technologies, също насърчават ръста при финансирането на големи стартъпи.

Друг рекорд през 2020 г. е броят на компаниите еднорози, който се повишава до 225 в САЩ, след като повече дружества постигнаха оценка от един милиард долара за пръв път. Междувременно компаниите в ранен етап на развитие са изправени пред трудности. Броят на общите сделки се понижава за втора поредна година до 6022.

Сделките в Силициевата долина отчитат ограничен ръст, като Калифорния си връща позицията на водещо място за венчър финансиране през миналата година. Компаниите, базирани в щата, заедно с тези в технологични хъбове като Ню Йорк и Масачузетс, са привлекли 74-процентен дял от общото финансиране в САЩ.

Нови технологични центрове също се разрастват. Сан Диего, Маями, Денвър и Атланта удвояват привлеченото венчър финансиране по време на четвъртото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. Най-висок ръст е регистриран в Маями, където финансирането достига 1.9 млрд. долара благодарение на стартъпи като Reef Technology и ShipMonk, докато Сан Диего изпраща най-силната си година в историята с привлечени 5.3 млрд. долара.

Финтех компаниите, тези за изкуствен интелект и от здравния бранш доминират по активност при сделките, докато някога горещият автомобилен сектор отчита понижение както по отношение на контрактите, така и при размера на набраните средства.

Няма сигнали, че венчър финансирането ще се забави през тази година. Американските инвеститори са набрали 1.1 трилиона долара през миналата година за инвестиции в стартъпи. На преден план изпъкват водените от Андерсен Хоровиц, който е набрал 11 милиарда долара.

Подкрепи Economic.bg