Финансовата система на Афганистан е пред колапс

Хората масово теглят парите си, а няма откъде да дойде свеж валутен ресурс

Финансовата система на Афганистан е пред колапс

Снимка: БТА

1084 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Банковата система на Афганистан е напът да се срине, каза шефът на един от най-големите кредитори в страната пред BBC. Сайед Муса Калим Ал-Фалахи, изпълнителен директор на Ислямската банка на Афганистан, заяви, че финансовата индустрия на страната е в „екзистенциална криза“, тъй като клиентите изпадат в паника.

В момента сме свидетели на огромни тегления“, каза той, говорейки от Дубай, където временно се намира поради хаоса в Кабул. „Има само тегления, повечето банки не функционират и не предоставят пълни услуги“, добави той.

Икономиката на страната вече беше нестабилна още преди талибаните да поемат контрола през август. Тя е силно зависима от чуждестранната помощ – около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) идва от международна помощ, според Световната банка.

Но след превземането на талибаните Западът замрази международните фондове, включително активите, които Афганистан би могъл да получи от Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ).

Ал Фалахи казва, че това насърчава талибаните да търсят други източници на финансова подкрепа.

Те очакват с нетърпение Китай и Русия, както и някои други страни. „... изглежда, че рано или късно те ще успеят в диалога“, каза той.

Китай вече говори за желанието си да помогне за възстановяването на Афганистан и да работи с талибаните. В неотдавнашна редакционна статия контролираният от държавата Global Times посочи, че има „огромен потенциал за сътрудничество при възстановяването на Афганистан“, като се добавя, че Китай „определено е водещ играч“.

Все пак талибаните са под натиск да разрешат икономическите проблеми на Афганистан сега. Инфлацията се покачва, валутата на страната се обезценява и хората са отчаяни, тъй като много от тях са загубили работата си и нямат пари.

Световната програма за храна на ООН предупреди, че само 5% от домакинствата в Афганистан имат достатъчно храна всеки ден. Половината от анкетираните казват, че не са имали какво да ядат поне веднъж през последните две седмици. Така че достъпът до международни фондове и чуждестранна помощ е ключът към оцеляването на Афганистан.

Но страни като САЩ казаха, че макар да са склонни да обмислят работата с талибаните, това ще зависи от някои предварителни условия, включително отношението на режима към жените и малцинствата.

Ал Фалахи настоява, че въпреки изявленията на талибаните, че жените нямат право да работят „известно време“, жените в неговата банка се връщат на работа.

Имаше някакъв ... страх сред жените, те не идваха в офисите, но сега постепенно започнаха да се връщат“, каза той.

Коментарите на г Ал Фалахи са свързани с последните изявления на пакистанския премиер Имран Хан. В интервю за BBC той каза, че талибаните се опитват да покажат на света по-модерно и реформирано лице в сравнение с това как са се държали последния път, когато са били на власт – нещо като талибани 2.0.

В момента те са по-гъвкави, много си сътрудничат. „Засега не налагат строги правила и разпоредби“, каза Хан.

Въпреки това женските групи и правозащитните организации посочиха огромна разлика между казаното от талибаните и реалността на място, като има доклади за много жени и момичета, които сега не могат да ходят на училище или на работа.

Подкрепи Economic.bg