Британската армия се включва в решаването на кризата с горивото

Военни шофьори ще карат цистерните, докато не започнат да идват чуждестранните водачи на камиони

Британската армия се включва в решаването на кризата с горивото

Снимка: БТА

5206 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Британското правителство обяви, че поставя военните в режим на готовност като част от по-нататъшните мерки за справяне с кризата във веригата на доставки. Заради паническото зареждане с гориво повечето бензиностанции в големите английски градове вече са празни, съобщава Reuters.

Мобилизирането на армията идва заради недостига на шофьори, предизвикан от новите правила за работа в страната след Брекзит. Сега военните ще трябва да компенсират липсата на работници и да възстановяват доставките за търговците на дребно и ресторантите, които са под натиск през последните няколко месеца.

Предупреждение за недостиг на гориво в края на миналата седмица доведе до паника при шофьорите на леки коли. Дългите редици от автомобили чакаха с часове да заредят, а това доведе до изсушаване на бензиностанциите в градовете в цяла Великобритания.

Правителството вече обяви планове за издаване на временни визи за 5000 чуждестранни шофьори на камиони, за спиране на действието на законите за конкуренцията и привличане на бивши шофьори обратно в индустрията. Всичко това са чат от мерките за справяне с недостига на работна ръка.

Въпреки че горивната индустрия очаква търсенето да се върне към нормалните си нива през следващите дни, редно е да предприемем тази разумна, предпазна стъпка“, заяви министърът на бизнеса Кваси Квартенг.

„Ако е необходимо, разполагането на военен персонал ще осигури на веригата за доставки допълнителен капацитет като временна мярка, която ще помогне за облекчаване на натиска, причинен от скокове в локалното търсене на гориво.“

Шофьорите на армейски танкери ще получат специално обучение преди да бъдат разгърнати, за да помогнат за справяне с проблемите при веригата за доставки, каза правителството.

Между 50 до 90% от бензиностанциите са празни в някои райони на Великобритания, според The ​​Petrol Retailers Association (PRA), която представлява независими търговци на горива.

Индустрия твърди, че няма недостиг, а проблемът е само в транспортирането на бензин и дизел до обектите.

Тъй като сега много автомобили зареждат повече гориво от обикновено, очакваме търсенето да се върне към нормалните си нива през следващите дни, облекчавайки натиска върху бензиностанциите. Насърчаваме всички да купуват гориво както обикновено“, се казва в съвместно изявление от горивни компании.

Превозвачите, бензиностанциите и търговците на дребно казват, че няма бързи решения, тъй като недостигът на шофьори на камиони – приблизително около 100 000 – беше толкова остър и тъй като транспортирането на гориво изисква допълнително обучение и лицензиране.

Правителството заяви, че също така разширява специфичните лицензи за тежкотоварни автомобили (тежкотоварни превозни средства), които позволяват на шофьорите да транспортират гориво, за тези, чиито разрешения трябва да изтекат през следващите три месеца, за да могат да продължат да работят, без да се налага да се обучават на курсове за опресняване.

Министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че вече виждат облекчаване на търсенето на бензиностанции, тъй като обществеността реагира на съобщението да не купува ненужно гориво.

„Въпреки че настоящата мрежа от шофьори на цистерни е в състояние да достави цялото гориво, от което се нуждаем - ние предприехме допълнителната стъпка да помолим армията да помогне за запълване на пропастта, докато новите шофьори на тежкотоварни автомобили дойдат благодарение на всички останали мерки, които ние“ вече съм взел“, каза той.

Подкрепи Economic.bg