Финансовият статус на Хонконг постепенно ерозира

Сътресенията в града се задълбочават и инвеститорите не се чувстват комфортно в страната

Финансовият статус на Хонконг постепенно ерозира

Снимка: Unsplash

444 ~ 1 мин. четене
Високият статус на финансов хъб, който Хонконг си спечели във времето, може да ерозира постепенно през идните пет години, смята анализаторът Андрю Колиър от Orient Capital Research. Облак на несигурност надвисна над града след подновените протести там.

„Много съм загрижен“, коментира Колиър пред CNBC, посочвайки, че Хонконг се превръща в „много рисковано място за бизнес“.

В дълго разтърсвания от протести Хонконг се надига нова вълна. Този път заради предложен от Пекин закон, свързан със сигурността на Китай и прилежащите му територии, който предполага заобикаляне на местния законодателен орган. На фона на случващото се държавният секретар на САЩ Майк Помпео вчера коментира, че с промените градът на практика губи автономията си, а това може да счупи търговските отношения с Щатите.

„Очевидно е, че ако континенталните власти влязат и трябва да приложат драконови методи за спиране на протестите, това ще отзвучи много лошо в световен мащаб за Хонконг и на инвеститорите няма да им е комфортно в тази ситуация“, посочва Колиър.

Според анализатора не е изключено по-големи инвестиционни фондове да бъдат обвинени от пенсионните дружества, че продължават да правят бизнес в Хонконг въпреки „намаляващата сила на закона“. Той смята още, че новият закон ще повлияе на финансовия сектор, но някои аспекти, като Върховния съд и хонконгския долар, все още са непокътнати.

„Не мисля, че Си Дзинпин иска големи неуспехи на този фронт“, отбелязва Колиър.
Коментари: 0