Финансовото невежество – сериозна заплаха за българите

Заради него фалират фирми, а граждани често стават жертва на измами

Финансовото невежество – сериозна заплаха за българите
1032 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Финансовото невежество е все по-сериозна заплаха за българите. Около това мнение се обединиха участниците в кръгла маса на тема „БГ Финансова грамотност – в търсене на вярната посока”, организирана от фондация „Инициатива за финансова грамотност”.

В дискусията участваха представители на държавните институции, на академичната общност, на бизнеса и неправителствения сектор, предаде репортер на Economic.bg.

Финансовото невежество е характерно за всички обществени слоеве. Най-уязвимите групи обаче са 3 – подрастващите, пенсионерите и задлъжнелите домакинства. Голяма част от дълговете при младежите се трупат в първите години след като завършат средното си образование. 

Пенсионерите пък разполагат с ограничени средства, а по-заможните често стават жертва на финансови измами. Задлъжнелите домакинства имат нужда от експертни независими съвети как да консолидират дълговете си, как да се предпазят от свръхзадлъжняване, как да се справят с частни съдебни изпълнители и т.н. 

Тези 3 обществени групи са може би най-силно нуждаещи се от финансово ограмотяване.

Финансова неграмотност обаче се наблюдава и при българския бизнес. Множество фирми трупат дългове и загуби заради неправилни разчети, рискови кредити и лошо финансово управление. „Резултатите от този тип неграмотност са пагубни за самите компании”, заявява доц. Даниела Бобева, бивш вицепремиер и доказан специалист в сферата на финансите.

Друг сериозен проблем за бизнеса у нас е липсата на мисъл за финансовото бъдеще. „Когато печелиш, трябва да пестиш и да трупаш финансови буфери. Българските бизнесмени си купуваха скъпи коли и правеха ненужни разходи, вместо да спестяват”, добавя Бобева.   

Закъснелите мерки също са част от проблема. „Българинът, вкл. и бизнеса у нас, търси финансова консултация и помощ едва когато вече проблемът е сериозен. Това трябва да се случва на по-ранен етап”, категорична е тя.

Подобни тенденции обаче се наблюдават и при обикновените граждани. „80% от българите нямат заделени пари „за черни дни”, не спестяваме и за пенсия”, заяви Любомир Христов от Институт на дипломираните финансови консултанти.    

Необходимостта от финансова грамотност и финансово образование у нас е сериозна. Тя засяга големи групи от обществото. Именно затова няколко държавни институции, представители на академичната общност и неправителствения сектор са се ангажирали с разнообразни финансово образователни инициативи. Какви са те, ще разберете в следващия ни материал.


Очаквайте в понеделник част 2: Финансовото образование

Подкрепи Economic.bg