Пазарите в очакване на трудовата заетост от САЩ

Доларът остава в силни позиции, натискът върху златото се запазва

Пазарите в очакване на трудовата заетост от САЩ

Доларът остава в силни позиции и днес, а инвеститорите очакват предпазливо данните за неселскостопанската заетост по-късно днес, тъй като те ще бъдат от голяма важност при взимането на решението на Фед за нормализиране на паричната политика. В сряда председателят  Джанет Йелън заяви, че повишение на лихвите през декември е реална възможност, което накара инвеститорите да вярват, че следващия месец ще има повишение, освен ако икономическите индикатори не се влошат драстично през следващите седмици.

Средните прогнози за трудовата заетост през октомври, която ще бъде публикувана днес, са за създадени 180 хил. нови работни места, които би било над слабия ръст от 140 хил. през септември. Докладът ще бъде оповестен в 15:30 часа българско време. Пазарът се вълнува и как акциите ще реагират на доклада, ако данните са засилили очакванията за повишение на лихвите през декември.

Еврото, което е под натиск след сигнала от ЕЦБ в края на миналия месец за допълнителни стимули, падна до 1.0834, което е най-ниско ниво след края на юли. Единната валута днес е на 1.0880 и не е много над основната подкрепа при 1.0810-1.0820, което е двойно дъно по-рано през годината. Траен пробив на тези нива ще доведе до тест на 1.0520.

Долар/йена удари 2 и половина месечен връх от 122.01, а днес е на 121.64. Затваряне над съпротивата при 121.75 би означавало пробив на търгувания през последните месеци рейндж и би довело до тест на съпротивата при 123.

Британският паунд падна с 1.2% в четвъртък, най-голям спад след края на август, след като управителят на АЦБ отхвърли мнението, че ще повиши лихвите веднага след Фед. АЦБ не даде никакъв сигнал в четвъртък, че бърза за това повишение, предвиждайки нулевата сега инфлация да нараства много бавно, дори и лихвите да не бъдат променяни през следващата година. Централната банка отбеляза и външните рискове за английската икономика. Паундът продължи да пада и днес и вече е на 1.52, което е 3-седмично дъно.

 

Натискът върху златото се запазва

След 7 дни на загуби, златото се опитва да се стабилизира близо до 8-седмично дъно. Металът е на път да отчете най-голям седмичен спад след юли, докато инвеститорите се позиционират за възможно повишение на лихвите в САЩ и изтеглят пари от фондовете, търгуващи със злато.

Пазарът в момента очаква данните за трудовата заетост в САЩ, които ще бъдат публикувани по-късно през деня, за индикация за силата на икономиката и дали това ще засегне намеренията на Фед за монетарната политика. Спот цената е 1107 долара за тройунция и не е далеч от вчерашното дъно на 1102.35 долара, което е най-ниска стойност след 11 септември. Металът се обезцени с 3% тази седмица, което е най-голям седмичен спад след седмицата завършила на 24 юли.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust намаляха до 671.77 тона злато, което е най-ниско ниво след средата на август. Само вчера фондът видя отлив на 8.34 тона, най-голям дневен спад след 17 юли.

В сряда председателя на Фед Джанет Йелън заяви, че повишение на лихвите през декември е реална възможност, ако е оправдано от предстоящиге икономически данни. От заседанието през октомври Фед се опитва да убеди инвеститорите за промяна през декември и вече успява. По-рано, през септември инвеститорите вярваха, че Фед ще отложи първото повишение на лихвите за следващата година. Златото, като актив неносещ лихви, е по-малко търсено при по-високи лихви.

Силни данни за заетостта днес биха бетонирали очакванията за повишение на лихвите през декември. Предварителните прогнози на икономистите са за създадени през октомври нови 180 хил. работни места след средни стойности през август и септември от 139 хил.

Пробив на нивата от 1100 долара ще отвори вратите за продължение на спада, докато покачване над 1110 долара ще е технически обрат или поне начало на консолидация.


Отдел „Анализи валутни пазари“, Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0