Фирми от ЕС отказват доставки до Великобритания заради промени с ДДС

За някои е въпрос на време да се справят с бюрокрацията, но други изобщо отказват да минават през процеса

Фирми от ЕС отказват доставки до Великобритания заради промени с ДДС

Снимка: Unsplash

Някои специализирани онлайн търговци на дребно в различни страни от Европейския съюз заявиха, че повече няма да доставят на адреси във Великобритания, предава BBC. Причината са данъчните промени, настъпващи вследствие на Brexit.

Брекзит

Фирмата за велосипедни части Dutch Bike Bits например обяви, че от сега нататък ще доставя до всяка страна в света, с изключение на Великобритания. „Принудени сме от британската политика да спрем да обслужваме британски клиенти“, се казва на уебсайта ѝ.

Друга фирма, базираната в Белгия, Beer On Web, заяви, че към момента избягва Обединеното кралство „поради новите мерки заради Brexit“.

Компаниите са ядосани, защото сега трябва да се съобразяват с британските данъчни власти. След излизането на Кралството от ЕС те са изправени пред по-високи разходи и засилена бюрокрация.

Окончателният Brexit промени правилата за ДДС след 1 януари. Данъкът вече ще събира на мястото на продажба, а не на мястото на вноса. Според Великобритания промяната ще гарантира, че стоките от страни от и извън ЕС се третират по един и същи начин.

Това по същество означава, че от чуждестранните търговци на дребно, изпращащи стоки до Обединеното кралство, се очаква да се регистрират на Острова и да отчитат ДДС там, ако продажната стойност е по-малка от 150 евро (135 британски лири).

„За тази услуга HMRC (агенцията за приходите и митниците) възнамерява да начислява такса на всяка компания по света във всяка страна по света, която изнася за Обединеното кралство“, пишат в изявлението си от Bike Bits.

Но какво, ако всяка държава реши да се държи по този начин? „Тогава ще трябва да плащаме 195 такси всяка година, да сме в крак с промените в данъчното законодателство за 195 различни държави, да водим сметки от името на 195 различни държави и да подаваме плащания на 195 данъчни офиса в 195 различни страни.“

Компанията има доста клиенти в кралството и затова се надява, че в бъдеще ще може да продължи да им продава колелата си. Други компании също разчитат проблемът да се окаже временен. Такъв е и случаят с финландския търговец на дрехи и оборудване Scandinavian Outdoor, който също обяви, че „в момента няма доставка до Великобритания“.

„Поради Brexit временно затворихме магазина си за клиенти със седалище в Обединеното кралство. Поръчката ще бъде възможна веднага след регистрацията ни за ДДС във Великобритания и уреждането на цялостния процес на продажба в Обединеното кралство след Brexit“, се казва в съобщението.

Коментари: 0