Фирми за случаен превоз изкараха автобуси и микробуси срещу правителството

Над 100 автобуса излязоха на мирно шествие в центъра на София, те настояват за подкрепа от държавата

Фирми за случаен превоз изкараха автобуси и микробуси срещу правителството

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

1284 ~ 2 мин. четене

Собствениците на фирми за случаен превоз, които са част от туристическия бранш и се занимават най-често с трансфери на туристи от летищата, излязоха на протест в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От бранша настояват за спешна среща с правителството и министерството на транспорта, защото техният сектор е силно засегнат от кризата и ефективни мерки в тяхна подкрепа нямало, казаха част от протестиращите, предава БНТ.

Колона от над 100 автобуса и микробуса тръгна по един от основните столични булеварди – „Цариградско шосе“. Превозвачите се насочиха към Народното събрание, а оттам и към Министерския съвет. Основното искане на автобусните превозвачи е среща с правителството, с Министерство на транспорта, тъй като според тях мярката "60/40" не работи.

„Нашите основни искания са да влезем в диалог с правителството. Предложили сме грантови схеми, отсрочване на осигуровки, безлихвени заеми, нисколихвени кредити, които да подпомогнат нашия бранш при възстановяване на нашата дейност“, каза пред БНТ Радка Мандилова, председател на национална организация „Случаен превоз“.


„Няма някакви ясни предписания и мерки специално към нашия бранш, към случайния превоз, за да знаем ние как да започнем да работим оттук нататък, след като бъде възстановен и туристическият сезон“, заяви Илия Запрянов, координатор на протеста в София.


Министърът на транспорта заяви в Сутрешния блок на БНТ, че не само неговото ведомство, но и цялото правителство търсят всякакви варианти за подкрепа на бедстващите сектори, дори са готови да преговарят със случайните превозвачи.

„Протестират предприятия, които са обединени от случаен превоз. Моите уважения, разбира се, към техните искания. Ние сме готови на диалог и чуваме това, което се поставя като искане. Разбира се, трябва да гледаме нещата в системност, защото мерките за един пораждат, няма да скрия, ревност в други. Мярката по ОП "Развитие на човешките ресурси" към момента - общ бюджет 40 млн. Тя е за не по-малко от 27 000 заети в автобусния транспорт, независимо дали е редовен, случаен, специализиран и т.н. За 290 лв. с включени осигуровки, които ще се изплащат първоначално за 6 месеца и те са насочени за подкрепа на предприятията за средствата за персонал, по отношение на работещи в тях, независимо дали са в офиса или са на пътя“, обясни Желязков.


Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че държавата отпуска нов вид помощ, в подкрепа именно на транспортния бранш. Тя ще започне на действа на 1 юли, а отделеният финансов ресурс за нея е 40 млн. лв.

Коментари: 0