Фирмите да получават евросредства за листване на борсата

Това предлага депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Фирмите да получават евросредства за листване на борсата
С европейски средства да се поемат средствата за малки  и средни фирми по излизане на фондовата борса. Това предлага депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в интервю за в. "Стандарт".

Според него може да се направи грантова схема по по ОП "Иновации и конкурентноспособност" (ОПИК) за инвестиционни посредници. От една страна, те трябва да повишат информираността на българските средни предприятия за възможностите на капиталовия пазар за привличане на инвестиции. От друга страна, ОПИК може да покрие 100% от разходите, съпровождащи едно листване на БФБ, коментира той. 
Най-важното, според него, е ОПИК да финансира представянето на тези компании в чужбина (т.нар. роуд-шоута) пред институционални инвеститори - пенсионни фондове, управляващи дружества, инвестиционни банки и т.н. 

"В резултат от една такава грантова схема програмата ще одобри например десетина инвестиционни посредници (ИП). У нас работят около 30 лицензирани ИП, като много от тях вероятно ще участват с проекти, ако се стартира една такава програма за развитието на капиталовия пазар у нас. Въз основата на конкретни, публично оповестени критерии, най-добрите проекти на десетина ИП ще бъдат одобрени и ще получат финансиране от ОПИК. Те ще имат за задача да намерят подходящи предприятия в България, да повишат тяхната информираност, да им подготвят документите за листване на БФБ, за направят за тях роуд шоута в чужбина, за да пласират успешно предлаганите акции. Така, ако имаме десетина ИП и всеки от тях говори със стотина предприятия, от които да оцени десетина с достатъчно добър потенциал за растеж, това ще означава десетки, ако не и стотина нови емисии на БФБ", коментира Добрев.

Според депутата едва ли ще е трудно Европейската комисия да одобри промяна в програмата и насочването на пари към подобна мярка. За реализацията й ще са необходими около 7 млн. евор, а ресурсът на цялата програма е 1,4 млрд. евро, изчисли още Добрев.

С пренебрежимо малък финансов ресурс можем да решим един от най-големите проблеми на икономиката и да отключим огромен потенциал за растеж, убеден е народният представител. Според него одобрението на промяната в програата ще отнеме 2-3 месеца и вече се работи по въпроса.
Коментари: 0