Fitch повиши кредитния рейтинг на Гърция

Агенцията е оценила фискалната дисциплина на южната ни съседка

Fitch повиши кредитния рейтинг на Гърция

Снимка: PxHere

772 ~ 1 мин. четене

Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на Гърция от ВВ- на ВВ, тъй като ръстът на брутния вътрешен продукт на страната и фискалната дисциплина са запазили устойчивите нива на държавния дълг, предава Reuters. След повишението на рейтинга ѝ страната е само на две степени под инвестиционния рейтинг.

Fitch повиши и прогнозите си за страната от „стабилни“ на „положителни“ благодарение на очакванията, че общият държавен дълг ще намалява стабилно на фона на подобрените перспективи пред политическата стабилност и прилагането на политики след парламентарните избори през юли миналата година.

Гърция, която въведе контрол върху капиталите по време на финансовата криза през 2015 г., го отмени през септември м. г., откривайки пътя за привличане на инвестиции, връщайки се към свободното движение на капитали.

Напредъкът на страната във фискалната политика е наблюдаван от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ), които общо са отпуснали на Атина кредити на стойност над 250 млрд. евро по време на десетгодишната дългова криза.

Гърция се договори с кредиторите си да постигне първичен бюджетен излишък, изключващ разходите по обслужването на дълга, от 3.5% от БВП на година до 2022 г. и 2.2% след това.

На фона на подобряването на финансите ѝ през последните години Атина иска целта да бъде понижена скоро, което ще ѝ даде повече фискално пространство да стимулира икономическия растеж. „Имаме по-голяма увереност, че фискалната позиция ще остане предпазлива“, гласи част от изявлението на Fitch.

Коментари: 0