ЕК е готова с правилата за подкрепа на икономиката с €37 млрд.

Държавите членки могат да използват целия капацитет, с който разполагат, в кризата

ЕК е готова с правилата за подкрепа на икономиката с €37 млрд.

Снимка: БТА

Дадохме ход на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса с цел да помогнем за насочването на 37 млрд. евро, които да смекчат въздействието на кризата, за да бъдат спасени човешки живот, работни места и стопански дружества. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при откриването на пленарната сесия на Европейския парламент.

Тя обясни, че европейският орган е приел най-гъвкавите досега правила за държавната помощ с цел да се даде възможност на държавите членки да хвърлят „спасително въже“ на предприятията си. По нейни думи първите досиета са одобрени за рекордно кратко време - само за няколко часа.

„За първи път в нашата история задействахме общата клауза за дерогация в Пакта за стабилност и растеж. Това означава, че държавите членки могат да използват целия капацитет, с който разполагат, за да окажат подкрепа на работещите или на тези, които са спрели да работят, да помогнат на малките и големите предприятия, както и на тези, които изпитват трудности, без значение кои са и откъде са“, заяви още Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК осъди разединението, което Европа е показала в началото на кризата с коронавируса. Тя обяви, че поради това е ЕК създава първия по рода си европейски резерв от медицинско оборудване като апарати за изкуствена белодробна вентилация, маски и лабораторни консумативи. Комисията ще финансира 90% от този резерв чрез RescEU. 

"Затова предприехме мащабни действия за гарантиране на ключовите доставки на оборудване, например маски и предпазно облекло, като въведохме изискване за разрешение за износ за тях", каза Фон дер Лайен.

ЕК е сформирала и европейски екип от научни експерти, който да помага при вземането на координирани мерки, които всички страни от ЕС да следват. Дискусиите с този екип се провеждат два пъти седмично, като в тях взима участие и председателят на Комисията.

„Свободното движение на стоки и услуги е нашият най-силен и, откровено казано, единствен актив, за да гарантираме, че доставките отиват там, където има най-голяма нужда от тях. Няма никакъв смисъл някои държави да решават едностранно да спрат износа за други държави във вътрешния пазар. Ето защо Комисията се намеси, когато няколко държави блокираха износа на защитна екипировка за Италия. Ето защо издадохме насоки за гранични мерки с цел защита на здравето и запазване на достъпността на стоки и основни услуги. Ето защо призоваваме за приоритетни „зелени ленти за преминаване“, предназначени за най-съществения товарен транспорт“, допълни Фон дер Лайен.

Коментари: 0