МВР за втори път удължава срока за регистрация на газовите уредби

Необходимостта от пререгистрация е заложена в закона от години, но досега не беше прилаган контрол

МВР за втори път удължава срока за регистрация на газовите уредби

Снимка: МВР

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Министерството на вътрешните работи (МВР) за втори път удължава срока, за пререгистрация на автомобили с допълнително монтирани газови уредби. Хората, които не са отразили това обстоятелство в талона на автомобила си, ще могат да го направят безпроблемно до края на месец ноември, съобщиха от пресцентъра на МВР за Economic.bg.

Първоначално от силовото министерство обявиха, че крайният срок за тази процедура е 30 май, но с „оглед на сложната ситуация, в която се намираме и за да се избегне струпването на много хора на едно място, той се удължава до края на месец ноември“, уточниха от МВР.

Както Economic.bg по-рано информира, полицията започна масирана акция за проверка за пререгистрация на автомобилите с допълнително монтирани газови уредби. Разпоредбата важи от няколко години, но досега не е прилаган контрол по нея.

Заради проверките контролно-техническите пунктове се наводниха с коли, а тарифите тръгнаха нагоре. Стигна се дори до дефицит на газови бутилки.

Срокът на годност на бутилките за автомобилните газови уредби (АГУ) е 10 години. Обикновено той е отбелязан на информационната табелка, здраво прикрепена на нея. След изтичането на срока бутилката задължително трябва да бъде сменена. Газовият сервиз, който е извършил смяната, издава протокол за монтирането ѝ. С този протокол собственикът на автомобила трябва да отиде в един от 157-те КТП, получили до 21.02.2020 г. разрешение от ИА „Автомобилна администрация” да извършват проверка на АГУ. Там, след заплащането на такса до 80 лв., той ще получи сертификат за безопасността на своята АГУ, част от която е и новата бутилка. След което ще трябва да се яви в КАТ за задължителна промяна на свидетелството за регистрация на автомобила си, за да се отрази в него и новото гориво.

Коментари: 0