Фондът на фондовете ще инвестира 1.2 млрд. лв. в български компании

Средствата са осигурени по четири вече функциониращи оперативни програми

Фондът на фондовете ще инвестира 1.2 млрд. лв. в български компании
Фондът на фондовете ще инвестира 1.2 млрд. лв. в развитието на български компании на принципа на инвестиционен фонд. Това обявиха от ръководството на ФМФИБ, цитирани от БНТ. Средствата ще са достъпни след ноември и са осигурени от четири вече функциониращи оперативни програми за финансиране, но не са усвоени.

Засега не се знае точно принципът, на който ще се дават парите. Знае се обаче, че те няма да се отпускат безвъзмездно, както се прави в момента, а ще има възвращаемост, т.е. с лихва. Очаква се да започне да работи след края на обществената поръчка за избирането на фонд мениджъри в началото на месец декември.

Фондът на фондовете ще финансира проекти и предприятия, след като вече имат одобрението на техни финансови партньори. „Средствата ще бъдат насочвани към крайния получател чрез финансови посредници и чрез нашите партньори, които тепърва предстои да изберем", коментира Светослава Георгиева, изп. директор на Фонда.

Финансовите посредници могат да бъдат банки, фондове за финансиране, юридически и физически лица, които са близо до бизнеса и знаят какви са нуждите му. „Системата е измислена така, за да може да се усвои максимално голяма част от европейските пари. До момента средствата по четирите оперативни програми са се управлявали от отдели към министерствата и са били безвъзмездни, но са достигали трудно до предприемачите“, добавя Георгиева.
Коментари: 0