18-годишна българка спечели пълна стипендия за най-добрия университет за предприемачи

До момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията за стипендията на Фондация \"Кроношпан\"

18-годишна българка спечели пълна стипендия за най-добрия университет за предприемачи

Снимка: Бабсън Колидж е отлчен като най-добрия университет за предприемачество в САЩ и света в класациите на Financial Times, Princeton Review and Entrepreneur Magazine

Завършващата тази година Английската гимназия в Пловдив Мартина Гарабедян ще има възможност да учи в най-добрия университет за предприемачи в света - Бабсън Колидж в Бостън. 18-годишната българка спечели пълна стипендия, на обща стойност 500 хил. лв. от американската Фондация „Кроношпан“, която всяка година организира конкурс, в който участват стотици завършващи ученици от Централна и Източна Европа.

Пълната стипендия покрива разходите за четирите години на обучение – такси, настаняване, учебници, здравна застраховка и пътувания, уточняват от фондацията.

„Много съм щастлива и нямам търпение да започна обучението си. То ще отвори огромни възможности и хоризонти пред мен. Това е изключителен шанс, който човек получава веднъж в живота си и съм много благодарна за него“, споделя Мартина Гарабедян, която заминава за САЩ през август.

За да заслужи стипендията, тя преминава през серия от кръгове и интервюта. До финалното ниво достигат общо тринадесет претенденти -  двама от Чехия, по един от Украйна, Сърбия и Хърватска и 7 от България.
Всеки от тях трябваше да развие бизнес идея и бизнес план в екип с напълно непознати партньори по време на уъркшоп „Micro Lаb“, за да покаже пред ръководството на университета как може да взима успешни решения в сложни ситуации. Освен креативност, Мартина е показала и изключително високи резултати на TОЕFL и SAT изпитите. Решаващо се оказва и представянето ѝ на финалното интервю с деканите на университета.

„Мисля, че ми помогнаха креативността ми, както и разбирането, че мечтите се сбъдват с труд“, обяснява Мартина.

Момичето владее английски и немски език, занимава се усилено с рисуване от 10 години и е ангажирана в редица ученически организации в България.

Надпреварата за стипендията на Фондация „Кроношпан“ се провежда за шеста година и до момента български ученици не успяваха да се справят с конкуренцията.

„Приемаме успеха на Мартина като още едно доказателство за таланта и знанията на българските деца. Това е признание за нея, както и за нейните учители и родители.“, сподели Николай Банков, изпълнителен директор на „Кроношпан България“.
Коментари: 0