Ford: Brexit без сделка ще е катастрофа

Ford е последният от поредицата автомобилни компании, споделящи тревоги заради Brexit

Ford: Brexit без сделка ще е катастрофа
984 ~ 2 мин. четене
Brexit без сделка ще е „катастрофален“, обяви автомобилният гигант Ford, изтъквайки още, че ще направи „каквото е необходимо“, за да защити бизнеса си, пише BBC. Коментарът идва по повод информацията, че компанията ускорява подготовката за преместването на производството си извън Великобритания. 

От Ford са отказали директен коментар на публикацията в The Times, но изтъкват, че отдавна  алармират за опасността от „твърд Brexit”. Компанията е поредната, която предупреждава за рисковете от такъв сценарий. 

„Такава ситуация би била катастрофална за автомобилната индустрия на Обединеното кралство и производствените операции на Ford в страната“, се казва в изявление на компанията. „Ще предприемем всички необходими действия, за да запазим конкурентоспособността на нашия европейски бизнес“, посочва още производителят. 

Ford има около 13 000 служители на Острова на места като Бридженд, Дагенхам, Хелвуд и Дънтън.
Според доклада на The Times, фирмата е казала на министър-председателя Тереза Мей в телефонен разговор, че подготвя алтернативни обекти в чужбина. Тя, от своя страна, е потвърдила, че правителството готви пакет от мерки за финансова подкрепа за предприятията, засегнати от Brexit без сделка. 

Съкращаване на работни места

Ford е последният от поредицата автомобилни компании, споделящи тревоги заради Brexit. Миналата седмица Nissan обяви, че се отказва производството на своите X-Trail модели в Съндърленд, отчасти заради несигурността от Brexit. 

През януари Jaguar Land Rover, най-големият производител на автомобили в Обединеното кралство, заяви, че ще съкрати 4 500 работни места във Великобритания, позовавайки се на геополитически проблеми, регулаторни прекъсвания и несигурност около Brexit. Toyota също призова правителството да избегне сценарий без сделка.

В допълнение към тревогите покрай Brexit, автомобилната индустрия е изправена пред спад в продажбите на дизелови автомобили и забавяне в Китай.
Подкрепи Economic.bg