Ford отново затваря заводи в Америка, но този път не заради COVID

Компанията изпитва остър недостиг на полупроводникови чипове, което налага преустановяване на работата в шест от фабриките ѝ на континента

Ford отново затваря заводи в Америка, но този път не заради COVID

Снимка: Unsplash

676 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ford Motor значително намалява производството в шест завода в Северна Америка, включително и тези, които произвеждат високорентабилни пикапи, а причината е продължаващият глобален недостиг на полупроводникови чипове. Компанията e принудена да отмени извънредния труд или изцяло да затвори някои от фабриките си за три седмици между април и юни.

Засегнатите заводи са в Илинойс, Охайо, Кентъки, Мичиган, Мисури и Онтарио, Канада. В тях се произвеждат множество превозни средства – от пикапи F-150 и микробуси до SUV Ford Explorer и кросоувър Ford Escape.

Ford очаква недостигът на чипове да намали печалбата му с до 2.5 млрд. долара през 2021 г. Компанията заяви още, че „ще предостави актуална информация за финансовото въздействие от недостига на чипове“, когато оповести отчета си за първото тримесечие на годината.

Полупроводниците са ключови компоненти, използвани в информационно-развлекателната система, управлението и спирачните системи на новите превозни средства. Тъй като миналата година няколко завода бяха спрени поради COVID, доставките на полупроводници се пренасочиха от автомобилните производители към други индустрии. По-ранното възстановяване на пазара и бума в потребителското търсене доведоха до глобален недостиг на компоненти.

Консултантската компания AlixPartners смята, че кризата с чиповете ще намали приходите на световната автомобилна индустрия със 60.6 млрд. долара тази година. Проблемът засяга различно всеки производител от индустрията.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg