„Български пощи“ влязоха в софийското метро

Дружеството отвори първия от общо 14 офиса

„Български пощи“ влязоха в софийското метро

Снимка: Български пощи

6398 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Два месеца, след като „Метрополитен“ взе решение да отдаде под наем 14 обекта от първата, втората и третата метролиния на „Български пощи“, държавното дружество официално откри първия си офис. Той се намира на метростанция „Патриарх Евтимий“.

В новите обекти „Български пощи“ ще предлага всички пощенски услуги, вътрешни и международни парични преводи, куриерски услуги и инкасиране на битови сметки. Ще се осъществява и продажба на ежедневен и периодичен печат, търговски стоки и винетки.

Очаква се в следващите месец или най-много два да бъдат открити и останалите 13 офиса на „Български пощи“ в столичното метро. Шест от тях ще бъдат разположени по най-новата трета линия на метрото – на метростанции „Хаджи Димитър“, „Театрална“, „Орлов мост“, „Медицински университет“, „Бул. България“ и „Красно село“. Други три ще бъдат отворени на Линия 2 – на метростанции „Витоша“, „Обеля“ и „Хан Кубрат“. Останалите четири ще са на станциите „СУ Св. Климент Охридски“, „Александър Малинов“, „Акад. Александър Теодоров - Балан“ и „Младост 3“ от Линия 1.

Конкурс за отдаването на въпросните 14 обекта не се проведе, а сключването на договора за наем между „Метрополитен“ и „Български пощи“ стана с решение на Столичния общински съвет. Голяма част от въпросните обекти на Линия 1 и 2 на метрото останаха празни след затварянето на веригата Lafka.

В доклада към решението на Столичния общински съвет е посочен и размерът на месечния наем, дължим от „Български пощи“. За открития офис с площ от 24 кв. м на „Патриарх Евтимий“ той е малко под 500 лв., а за помещение от 15 кв. м на метростанция „Орлов мост“ е 350 лв. При Софийския университет наемът ще е 180 лв. за 5.25 кв. м. А най-скъп ще е този на метростанция „Медицински университет“ – около 580 лв. за 24.2 кв. м.Подкрепи Economic.bg