Ford прави авточасти от отпадъци от кафето в McDonald's

Първо от сместа ще се правят фарове

Ford прави авточасти от отпадъци от кафето в McDonald's
852 ~ 1 мин. четене

Люспите на кафените зърна, които се отделят при печенето, обикновено се превръщат в градинска тор или дървени въглища. Или пък се изхвърлят. Но McDonald’s и Ford предприемат различен подход.

Когато се нагрява и смесва с пластмаса и други добавки, този отпадък от кафето може да се преобразува в гранули и след това в различни други форми.

Ford планира да използва тази смес за компоненти за авточасти под капака. В резултат на това автомобилните части ще бъдат с 20% по-леки - по-добри за икономия на гориво - и ще осигурят на компанията до 25% икономия на енергия по време на формоването на частите.

Първият автокомпонент, който ще бъде произведен с помощта на отпадъците от кафе, ще бъдат корпусите на фаровете. 

Със съдействието на Competitive Green Technologies, която обработва кафето за Ford, и доставчика на автомобилния производител Varroc Lighting Systems, корпусите на фаровете ще влязат в производство до края на годината за модела Lincoln Continental.

Във всеки корпус на фаровете се използват люспите на около 300 000 зърна кафе. Освен това те са по-издръжливи, защото композитът може да издържи по-добре топлината, според Деби Милевски, старши технически лидер на изследователския екип на Ford за устойчивост и нови материали.

McDonald’s планира да пренасочи „значителна част“ от северноамериканските си отпадъци от кафе към Ford. През 2018 г. гигантът за бързо хранене сервира около 822 милиона чаши горещо кафе McCafe само в САЩ.

И двете компании планират да продължат да проучват нови начини за съвместна работа върху усилията за устойчивост - включително използването на повече отпадъци от McDonald's.

„Те изхвърлят много продукти за направата на кетчуп - люспи и семена то домати“, казва Милевски в интервю. „Ами обелките от пържените картофи? Убедени сме, че вероятно можем да направим нещо и от тях", споделя тя.

Подкрепи Economic.bg