Ford ще съкрати 850 души във Франция

Компанията си навлече гнева на френския финансов министър

Ford ще съкрати 850 души във Франция

Снимка: Wikimedia

Ford планира до края на август 2019 г. да затвори своя завод в югоизточния френски град Бланкфорт, пише Reuters. Компанията отхвърли  споразумение с Париж за спасяване на фабриката, като с този си ход автопроизводителят си навлече гнева на френския финансов министър Бруно ели Моура.

През есента френското правителство изрази надежда, че може да постигне споразумение с Ford и завода на компанията, както и работещите в него 850 души, да продължат работа. Американският производител обаче е отхвърлил предложение от компанията Punch Powerglide за поглъщане на завода.

„Въпреки обширните и задълбочени преговори през последните девет месеца и въпреки големите усилия на двете страни в тези преговори, планът изложен занапред от потенциалния купувач крие големи рискове”, гласи изявлението на Ford по повод отказаната сделка. „Не вярваме, че плановете на евентуалния купувач предлагат нивото на сигурност, което искаме за служителите, нито пък понижават опасността от бъдещи съкращения”, добавя компанията.

Загубата на 850 работни места ще бъде удар за президента Еманюел Макрон, тъй като съкращенията ще дойдат в момент, когато той се бори да прокара реформи за либерализиране на френската икономика. Те включват отхлабване на трудовото законодателство и мерки за понижаване на високата безработица в страната.
Коментари: 0