Ford ще затвори три завода в Русия

Все още не е обявено колко работни места ще бъдат засегнати

Ford ще затвори три завода в Русия

Снимка: Twitter профил

Ford дърпа шалтера на автомобилния си бизнес в Русия, като затваря три от четирите предприятия, които има в страната.

Компанията обяви снощи, че смесеното предприятие в Русия ще се съсредоточи върху производството на търговски превозни средства, като търговския ван Transit. Ford управлява това предприятие с руската компания Sollers PJSC. Sollers ще поеме контрола над съвместното предприятие на Ford, като поеме дял от 51%.

Затварянето включва линиите за сглобяване в Набережни Челни и Санкт Петербург и завода за двигатели в Елабуга. В Елабуга вече ще произвежда само търговски превозни средства.

Компанията не посочи колко служители ще загубят работата си в резултат на затварянето на заводите. Тя има 3700 служители, разпределени между четирите завода и офисите.

Ford обяви миналата година, че ще преструктурира своите глобални операции и ще излезе от бизнеса в страни, които не са печеливши или с потециал за растеж, за да се освободят ресурси за ново поколение продукти, като електрически и автономни превозни средства.

Като цяло компанията смята, че преструктурирането ще струва 11 милиарда долара през следващите три до пет години.

Мярката, обявена снощи за Русия, ще струва на компанията между 450 и 500 милиона долара, като около 200 милиона долара ще бъдат раздадени на доставчици.

По-рано тази година Ford обяви плановете си да затвори завода си за трансмисии във Франция и заяви, че е започнала преговори със синдикатите за спиране на производството във фабрика в Германия.

Ford заяви още, че очаква повечето закривания на заводи и съкращения да се случат извън Северна Америка. Продажбите в Северна Америка представляват почти цялата печалба на компанията миналата година. 

По-рано този месец автомобилният гигант заяви, че има планове да инвестира 900 милиона долара в Мичиган и планира да добави 900 работни места в щата през следващите години, за да прави електрически и автономни автомобили, припомня CNN.
Коментари: 0