ГЕРБ и ДПС оттеглиха предложенията за по-дълъг мандат на директорите на БНТ и БНР

Проектът за промени в Закона за радио и телевизия бе внесен вчера от двете партии

ГЕРБ и ДПС оттеглиха предложенията за по-дълъг мандат на директорите на БНТ и БНР
ГЕРБ и ДПС оттеглиха предложенията си за промени в Закона за радиото и телевизията, които внесоха вчера. Законопроектът предвиждаше понижени минимални изисквания и по-дълъг мандат за генералните директори на Българската национална телевизия и на Българското национално радио. 

„Първо, имаше и някои технически неща, които трябва оправим. Второ, не искаме да се създават интриги около конкурса, който е обявен. Един месец преди конкурса да променим закона, ще ни обвинят, че умишлено увеличаваме мандата и го правим едва ли не заради това, пък ние не го правим заради Александър Велев, а го правим по принцип. Ще направим така, че това да не влияе на конкурса. Конкурсът си е конкурс, а законът си е закон. Така или иначе ние обсъждахме тази идея, дори БСП докато бяха в комисията, и те подкрепяха това да се увеличат мандатите на БНТ и на БНР и да станат колкото на БТА“, обясни за „Хоризонт“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който е и един от вносителите на промените.

Документът предвиждаше мандатът на генералните директори и на управителните съвети на Българската национална телевизия и на Българското национално радио да бъде удължен от 3 на 5 години.

Другата промяна, заложена в Законопроекта е от кандидатите за генерални директори на БНТ и БНР да не се изисква петгодишен задължително трудов стаж, а просто 5 години стаж. Това означава, че за ръководните постове вече ще могат да кандидатстват хора, работили 5 години в радио или телевизия без трудов договор.
Коментари: 0