Ford влага $1 млрд. в самоуправляващи се коли

Компанията смята да пусне на пазара такъв модел до 2021 г.

Ford влага $1 млрд. в самоуправляващи се коли
3785 ~ 2 мин. четене

Автомобилният гигант Ford обяви намеренията си да инвестира общо 1 млрд. долара в рамките на 5 години в създаването на изкуствен интелект и производството на автономни коли.

От Ford са решили да възложат задачата на базирания в Питсбърг стартъп Argo AI, който бе създаден едва преди година от бивши служители на Google и Uber. Към компанията ще бъдат наети още 200 водещи инженери и деятели в сферата на роботиката, които ще разработят „мозъка” на безпилотното МПС – „виртуалния шофьор”.

Целта на Ford е да се превърне в лидер в производството на автономни превозни средства. Идеята е през 2021 г. автомобилният гигант да пусне подобни самоуправляващи се коли в серийно производство.

„Създадохме Argo AI с намерението да направим самоуправляващите се автомобили достъпни и да разширим мащаба. За тази цел е нужно ноу хау на компания като Ford“, заяви един от основателите на стартъпа Брайън Салески.

Вицепрезидентът на автопроизводителя Раж Наир каза още, че изследванията за постигане на пълна автономия са преминали „отвъд фазата на научните проучвания“, но все още остава необходимостта от „огромен скок“ между вече съществуващите технологии за виртуален водач и пълната роботизация.

С този ход компанията се включва в надпреварата между автомобилните и технологичните компании в разработването на автономни превозни средства и пускането им в продажба. Гигантите Google и Apple вече активно участват в тази инициатива, а Tesla редовно подобрява софтуера на автопилота си.

Всички замесени са в люто съревнование за привличане на най-талантливите специалисти в областта на роботиката, компютърното зрение и други важни области, тъй като за разработката на автономен автомобил са нужни комплексни умения.      

Подкрепи Economic.bg