Франсоа Фийон спечели вота на десницата във Франция

Той убедително победи Ален Жюпе на балотажа

Франсоа Фийон спечели вота на десницата във Франция
3719 ~ 1 мин. четене

Франсоа Фийон е кандидатът, който ще представлява традиционната десница на изборите през 2017 г. Той спечели втория тур на предварителните избори при консерваторите с 67%, побеждавайки съперника си Ален Жюпе, съобщиха френски медии. 

62-годишният Фийон, който е бивш премиер на Франция, ще се изправи срещу кандидат на социалистите и водача на крайната десница Марин Льо Пен на президенския вот през май догодина. Социолозите предвиждат, че Фийон ще се срещне на балотаж с льо Пен и със сигурност ще я победи.

Далеч по-умереният Жюпе поздрави съперника си за „голямата победа“ и обяви подкрепата си за президентската му кандидатура.

Фийон обеща да изгради по-справедливо общество, заявявайки, че „Франция желае истината и желае действия“. „Ще поема необичайно предизвикателство за Франция: ще кажа истината и ще променя изцяло софтуера й“, зарече се той.

Консерваторът е известен със симпатиите си към Шарл Де Гол и Маргарет Тачър и вероятно ще следва подобна политика.

Фийон предложи програма за строги икономии и се ангажира да извърши сериозни реформи като съкращаване на 500 хил. работни места в публичния сектор, премахване на 35-часовата работна седмица, повишаване на пенсионната възраст и намаляване на социалните помощи.

Победата му предизвика гнева на синдикатите, които обещаха да парализират страната със стачки срещу суровата му програма за икономии, пише британският в. The Times.

Подкрепи Economic.bg