Франция е страна на годината според Economist

Британското издание е поставило на първо място Франция заради избирането на Еманюел Макрон

Франция е страна на годината според Economist
Британското списание Economist определи Франция за страна на 2017 г., заради избирането за президент на Еманюел Макрон, който е "измел стария режим", предаде Франс прес.

"Франция опроверга очакванията", отбелязва влиятелното британско издание в редакционен коментар. В него се припомня как бившият банкер спечели изборите, а неговата партия е обрисувана като новобранец в политиката, победил старата гвардия на парламентарните избори. Според Economist движението на Макрон е смазало крайната националистка Марин Льо Пен, която е щяла да разруши ЕС, ако е била избрана за президент.

Списанието смята, че новият държавен глава на Франция, освен предложените реформи, сред които и тази за по-гъвкав пазар на труда, е трансформирал националния политически дебат и е дал надежда на онези, които мислят, че разделението ляво-дясно е по-маловажно от това между отвореност и изолация.

Сред отличените държави тази година са  Бангладеш, за приемането на бежанци рохинги, Аржентина - заради избирането на Маурисио Макри за президент, и Южна Корея - заради политическите реформи, извършени на фона на заплахите от Северна Корея.

Отличието "страна на годината" се присъжда от списание Economist от 2013 г. на държава, която през изминалите 12 месеца е преживяла забележителна промяна или е направила света по-добър.
Британското издание призна, че е допуснало грешка през 2015 г., когато страна на годината стана Мианмар заради прехода от диктатура към "подобие на демокрация". 
Коментари: 0