Франция и Япония решиха да притиснат Пхенян

Според японския външен министър ядрената програма на Северна Корея е „най-тежката и непосредствена заплаха за света”

Франция и Япония решиха да притиснат Пхенян

Снимка: БТА

376 ~ 1 мин. четене

На среща на външните министри и министрите на отбраната на Франция и Япония двете страни обещаха да окажат максимален натиск върху Северна Корея, за да я накарат да се откаже от ядрената си програма, пише AFP.

„Северна Корея е заплаха не само за Азия, но и за Европа”, коментира пред журналисти японският външен министър Таро Коно след срещата в Токио. Той определи разработването на ядрено оръжие от страна на Пхенян като „най-тежката и непосредствена заплаха за света” и призова за оказване на максимален натиск върху режима на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

„Северна Корея поставя под заплаха регионалната и международната сигурност. Нашата цел остава да убедим Пхенян да седне на масата за преговори с цел окончателно, безвъзвратно и проверимо премахване на нейните програми за създаване на ядрени оръжия”, заяви на съвместната пресконференция френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Париж и Токио представиха и съвместно комюнике, в което потвърждават решимостта си да окажат максимален натиск на Северна Корея.

Миналата година Северна Корея извърши шести ядрен опит и няколко опита с междуконтинтентални балистични ракети. Лидерът Ким Чен-ун твърди, че Пхенян е способен да нанесе удар по територията на САЩ и е станал ядрена държава.

Коментари: 0