Франция отчете най-големия икономически спад от Втората световна война

Централната банка е регистрирала спад на БВП с 6% за изминалото тримесечие спрямо предходното

Франция отчете най-големия икономически спад от Втората световна война

Снимка: БТА

1724 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Икономиката на Франция претърпя най-голямото си тримесечно свиване след Втората световна война, показват данните от централната банка. В периода януари-март свиването спрямо октомври-декември 2019 г. е 6%, а перспективите за останалата част от годината се влошават значително на фона на мерките за борба с разпространението на пандемията от коронавируса, пише Bloomberg.

Данните от днес са поредното доказателство за опустошителния натиск на COVID-19 върху европейските икономики и едновременния шок в търсенето и предлагането. Този спад на БВП за едно тримесечие е донякъде сравним с второто тримесечие на 1968 г., но и тогава потъването беше по-малко - "едва" 5.3%. Тогава страната беше завладяна от масови протести и общи стачки, а след потушаването им, през третото тримесечие на същата година беше отчетен икономически растеж от 8%.


Подобно на Националния статистически институт (Insee), Централната банка на Франция промени методите си за оценяване на ситуацията, за да успее да отрази точно икономическата картина. Бяха събрани данни от 8 500 предприятия, обърна се внимание и на банковите транзакции, и на молбите за безработица.

От случващото се през миналия месец, автомобилният сектор и машиностроенето са най-силно засегнати от вторичния сектор, докато в третичния това са хотелиерството и ресторантьорството. Според централната банка за всяка седмица, в която бизнесът не функционира, загубите се увеличават с около 32%, а поред Insee с 35%.

Проучването на централната банка показа, че фабриките работят с рекордно ниските 56% от капацитета си. За сравнение, през февруари този показател е бил 78%. За всеки две седмици, в които икономиката не функционира, БВП за 2020 г. спада с 1.5%, пише в анализа на банката.

Подкрепи Economic.bg