Франция пак алармира за глобален данъчен хаос

ОИСР трябва да намери решение на проблема до края на 2020 г.

Франция пак алармира за глобален данъчен хаос

Снимка: Pexels

Дигитален данък
Ако не бъде постигната глобална сделка за това къде и с колко да бъдат облагани гиганти като Google, Amazon и Facebook, това би довело до появата на много цифрови данъчни режими по целия свят, респективно до глобален данъчен хаос. Това заяви за пореден път финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер, цитиран от Reuters. 
Това може да доведе и до ответни тарифи от страна на САЩ, заяви пред репортери и американският министър на финансите Стивън Мнучин, подчертавайки решимостта на Вашингтон да осуети данъчните правила, планирани от Франция и други страни, ако не бъде постигната глобална сделка. 
Изказванията идват по време на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 в Рияд. Събирането им на едно място е предпоставка за намирането на пресечни пътища и консенсус относно глобалните данъчни правила.   
Казусът в крайна сметка трябва да се реши в преговори с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като надеждата е това да се случи до края на годината. Не стане ли обаче, Вашингтон ще отвърне на дигиталните данъци. 
„За първи път има широк консенсус сред членовете на Г-20 относно необходимостта от нова международна система за данъчно облагане“, коментира Льо Мер. „Трябва да се заемем с проблема с дигиталните компании, които печелят в много страни без никакво физическо присъствие“, добавя той и фокусира вниманието върху необходимостта от това да плащат дължимото ниво на данъци. 
Льо Мер коментира и ключовия въпрос за минималното данъчно облагане и риска от състезание за долните нива данъчно облагане. 
Целта на ОИСР е да се уредят техническите подробности за новия вид данък до юли.
„Има консенсус за изграждане на решение до края на 2020 г.“, заяви Льо Мер, отбелязвайки, че алтернативата – да няма споразумение – би създала разпространение на различни данъчни системи, което ще затрудни съществуването на компаниите.
„Нека бъдем ясни – или ще имаме в края на 2020 г. международно решение… ясно в интерес на всички държави и цифрови компании, или няма да има решение и… тогава в сила ще трябва да влязат националните данъци“, казва Льо Мер. „Вместо да имаме едно-единствено и просто решение, бихме имали много различни цифрови данъци по целия свят“, изтъква още той.
„Бяхме много последователни, казвайки, че смятаме, че данъкът върху цифровите услуги е дискриминационен по отношение на дигиталните компании и по-специално на няколко американски компании“, коментира Стивън Мнучин. „Президентът беше категоричен, че пристъпваме към ... реципрочни тарифи“, отбеляза още той.
Франция и Съединените щати вече кръстосаха словесни шпаги, когато миналата година европейската държава обяви, че ще въведе дигитален данък от 2020 г., а американският президент Доналд Тръмп веднага заплаши с тарифи върху емблематични нейни стоки, като вина и сирена. Двете правителства в крайна сметка обявиха примирие до края на годината, давайки шанс на многостранните преговори.
Коментари: 0