Франция ще инжектира €4 млрд. в подкрепа на стартъпите си

Правителството води активна политика за развиване на стартъп екосистемата в страната

Франция ще инжектира €4 млрд. в подкрепа на стартъпите си

Снимка: Unsplash

Франция планира да отговори на проблемите с ликвидността на стартиращите компании вследствие на коронавирусната пандемия с финансова помощ от 4 млрд. евро. Това обяви министърът по дигитализацията Седрик О, предава Reuters. 

През последните години във Франция процъфтяват инвестициите в дигитални компании в ранен етап, подпомогнати от намаляване на данъците и благоприятни за бизнеса мерки. Те бяха предприети от президента Еманюел Макрон, който обеща да изведе страната до лидерски позиции в тази сфера. 

„Обявяваме конкретен план за подкрепа на ликвидността на стартиращите фирми“, заяви Седрик O пред френското Radio Classique. „Общо това ще бъде план за 4 милиарда“, уточни той. 

Парите, инжектирани от фондове за рисков капитал във френски стартиращи компании, скочиха с 30% през първите три тримесечия на 2019 г. спрямо година по-рано, достигайки до 3.9 млрд. евро, според доклад на Dealroom. 

Планът за ликвидност на френското правителство, насочен към стартъпите, включва краткосрочна схема за рефинансиране (160 милиона евро), предсрочно изплащане на някои данъчни кредити (1.5 милиарда), ускорено плащане на вече планираните инвестиции в сектора (250 милиона) и гаранции за разходи за паричен поток (2 милиарда).

„Като се има предвид глобалната икономическа ситуация, има риск някои инвеститори да станат предпазливи“, смята Седрик О. Тази седмица той планира да се срещне с някои фондове за рисков капитал в опит да привлече подкрепата им за френските стартъпи.

Коментари: 0