„Умни“ соларни панели спасяват реколтата на френските винари

Фотоволтаичната система използва изкуствен интелект, за да задоволи естествените потребности на лозята от слънчева светлина и вода

„Умни“ соларни панели спасяват реколтата на френските винари

Снимка: Sun’Agri

2300 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Френските винопроизводители намериха начин да се справят с климатичните проблеми, които застрашават реколтата.  Компанията Sun’Agri разработи фотоволтаична система, която пази насажденията от резките температурни промени. С помощта на алгоритъм с изкуствен интелект панелите могат да се настроят така, че да отговорят на потребностите на лозята от слънчева светлина и вода. Той оптимизира модела на развитие на културата, качеството на почвата и климатичните условия.

Винопроизводителят Пиер Ескуди се е доверил на компанията, която е оборудвала лозето му край Перпинян.

Сушата това лято се отрази на реколтата тази година. По-високите температури причиняват узряване на гроздето по-рано, което води до повече захар в зърната. Ще имаме нужда от решения, ако искаме да запазим местните сортове Марселан, Гренаш Гри и Шардоне. Неизбежно преминаваме от средиземноморски климат към полусух. Преди тридесет години мислехме, че 32 градуса са екстремна температура, а днес вече температурите достигат до 40“, обясни пред Reuters Ескуди.

Бизнес мениджърът в базираната в Лион компания Александър Картие споделя, че в културите, защитени от слънчевите панели, се наблюдава по-ниско съдържание на захар. По този начин се избягва прекомерния алкохол по време на процеса на ферментация. В случай на екстремни климатични условия – суша, топлинни вълни, градушка, слани и обилни валежи, изкуственият интелект контролира панелите, използвайки ги като защита. Потреблението на вода в жегите е намалено с 12-34% за лозите, защитени от панелите, благодарение на намаляването на изпаряването от почвата. Според винопроизводителите ароматният профил на гроздето е подобрен в агрофотоволтаичната среда с 13% повече антоцианини и 9-14% повече киселинност. Резултатите, постигнати от „умните“ фотоволтаични системи в лозовите насаждения, са обнадеждаващи за френските производители на грозде.

Панелите предпазват и от силните слънчеви лъчи. „Можете да видите, че лозето ми има много зелени листа в сравнение с насажденията, отглеждани без никаква сянка", споделя Ескуди. Той е доволен, че продукцията му е била защитена от сланата, която опустоши близо 1/3 от производството на вино в цяла Франция през пролетта.

Динамичната волтаична система генерира достатъчно енергия за захранване на около 650 жилища. Технологията на Sun'Agri обработва метеорологичните данни и сама определя кога да засенчва културите и кога да завърти панелите за слънчева светлина. През 2022 и 2023 г. компанията си поставя за цел да оборудва около 40 малки земеделски обекта с площ между два и четири хектара в южната част на Франция, долината Рона и в средиземноморския регион. Няколко компании в Европа вече разработват подобни „умни“ слънчеви технологии, за да покрият различни култури, от житни полета до овощни градини.

Подкрепи Economic.bg