Френският посланик: Благодаря за съпричастността

Ксавие Лапер дьо Кабан изказа благодарност към българските институции за проявената солидарност

Френският посланик: Благодаря за съпричастността

Френският посланик в България Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан изказа благодарността си към българските власти и институции за съпричастността, която демонстрираха след снощните кървави атентати в Ница.

Той оцени жеста на българското правителство, депутати и кмета на София Йорданка Фандъкова, заявявайки, че подобни прояви на солидарност успокояват него и скърбящите му сънародници.

Ето пълният текст на изявлението на посланика: 

"За пореден път във Франция беше извършен терористичен акт.

Вчера беше денят на националния ни празник – празник на хората, които се бориха за свободата си. Без съмнение това е една много символична дата в модерната история на Европа, която терористът е искал да атакува.

Всички французи в България се свързаха със своите близки и се тревожат за тях. В тези толкова тежки часове многобройните прояви на солидарност, изпратени от нашите български приятели, ни успокояват.

Искам да изкажа лична благодарност на министър-председателя (Бойко Борисов, б.р.) и министъра на външните работи (Даниел Митов, б.р.) за съпричастността, която изразиха днес.

Благодаря на председателя на Народното събрание и всички български народни представители за жеста на солидарност, който спонтанно проявиха днес.

Благодаря на г-жа Йорданка Фандъкова, че веднага дойде в посолството и лично ми изказа своите съболезнования.

Президентът Франсоа Оланд обяви вчера, че извънредното положение във Франция ще бъде удължено с нови 3 месеца."

Впоследствие беше сложена траурна лента на профилната снимка на Facebook страницата на френското посолство в България.   

Коментари: 0