FT: Британското правителство с нов пакет стимули през юли

Все още не е ясно дали страната подготвя извънреден бюджет, който да представи през лятото

FT: Британското правителство с нов пакет стимули през юли

Риши Сунак

Снимка: БТА

Правителството на Обединеното кралство се готви да разкрие пакет от икономически стимули през юли, засилвайки опитите да намали дълбочината на рецесията, причинена от пандемията на коронавирус, съобщи Financial Times (FT), позовавайки се на неидентифицирани правителствени служители, съобщава Блумбърг.

Финансовият министър Риши Сунак работи по предложения за инвестиции в програми за обучение, инфраструктура и помощ за технологичните фирми. Той също така ще направи специално обръщение през юни, за да апелира хората да се върнат на работа, след като много предприятия бяха затворени с цел ограничаване разпространението на коронавируса и това доведе до значителен скок на безработицата. 

В петък Сунак отказа да каже дали ще подготви спешен бюджет това лято, но официалните лица коментираха пред FT, че през юли се разработват планове за "фискално събитие".

Говорител на Министерството на финансите заяви пред Bloomberg, че "ние обявяваме подобни събития по обичайния начин и не подготвяме подобно сега". Правителствен служител заяви, че се работи по по-нататъшни стъпки за подкрепа на икономиката, но описа информациите от уикенда за съдържанието на нов пакет стимули като спекулация.

Сунак предупреди, че Великобритания е изправена пред значителна рецесия, като Банката на Англия предвижда 25-процентно свиване през това тримесечие като част от най-дълбокия спад за повече от три века. Министерството на финансите в петък обяви постепенно намаляване на своята програма за подпомагане на работните места в опит да предотврати масовата вълна от безработица.

Банките в Обединеното кралство предупреждават, че до половината от 18,50 милиарда британски лири (32,23 милиарда долара), достъпни за малките фирми чрез правителствената заемна програма в помощ на възстановяването, няма да бъдат възстановени, каза FT, като се позова на трима неидентифицирани висши банкери. Въпреки че заемите са 100% гарантирани от държавата, за да се спести на банките кредитен риск, на финансовите институции е наредено да използват нормалния си подход към събирането на заемите, което означава, че стотици хиляди предприятия могат да фалират, коментира изданието.
Коментари: 0