FT: Еврокомисията готви трета глоба за Google

Очаква се санкцията да бъде наложена следващата седмица

FT: Еврокомисията готви трета глоба за Google
Европейската комисия се готви да глоби още веднъж Google - за трети път, съобщава Financial Times.

Технологичният гигант беше глобен от европейската организация за защита на конкуренцията два пъти през последните две години. През септември 2017 г. ЕК наложи на Google санкция от рекордните $ 2,7 милиарда заради услугата на търсачката за пазаруване.

След това през юли 2018 г. Комисията надвиши този рекорд с нова глоба от 5 милиарда долара за злоупотребата на Google с господстващото положение на платформата Android. Google обжалва и двете глоби.

Три източника твърдят пред FT, че еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер ще обяви следващата седмица глоба след разследване на бизнеса на Google AdSense.

Случаят е заради промените, въведени от Google през 2006 г., които налагат уебсайтовете на трети страни да използват рекламните й услуги, ако искат да включат полето за търсене на Google на своите сайтове. 
Тези ограничения бяха разхлабени през 2009 г., а след това отпаднаха от 2016 г., съобщава FT.

Максималното наказание ще бъде 10% от последния глобален оборот на Google - който ще възлезе на 13 милиарда долара - но източниците на вестника твърдят, че глобата вероятно ще бъде много по-ниска.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира информацията на изданието. Google не е открита веднага за коментар.
Коментари: 0