Фюжън кухнята у нас и по света

А вие харесвате ли нетрадиционни аромати и сливането на различни храни?

Фюжън кухнята у нас и по света

Фюжън кухнята е сравнително нова концепция в приготвянето на ястия. Прибавянето на някои нетрадиционни аромати и сливането на различни храни, спомага за оформянето на фюжън кухнята в светлината, в която я познаваме днес. 

Още през вековете, търговците са започнали да правят синтез от различни храни, за да създадат нови концепции и вкусови профили, съобщават от foodpanda.

Първият готвач на този нов метод е Рой Ямагучи, който още през 1980 г, комбинира азиатски с европейски аромати като създава иновативни ястия, с които бързо печели популярност в Съединените щати.


Скоро след това, Фюжън кухнята става популярна по целия свят и особено сред младите хора. Първоначално соевият сос, съчетанието на сладко и солено, сладко и пикантно са в основата на създаването на фюжън ястия. 

След това, комбинациите стават още по-смели - например, пица с чедър, салса и пържен боб e известна като Тако пица, която е синтез между италиански и мексикански съставки. Подобен подход е използван и в суши сетовете, каперси със сирене филаделфия, сьомга с авокадо и други подобни миксове.


Днес, почти в целия свят се съчетават съставки, измислят се нови нетрадиционни ястия, а в 44% от ресторантите по света се предлага фюжън кухня. В България, ресторантите, предлагащи този вид кухня са 17%.
Коментари: 0