Г-20 замрази плащанията по дълговете на най-бедните държави

Инициаторите на идеята бяха председателите на МВФ и Световната банка Кристалина Георгиева и Дейвид Малпас

Г-20 замрази плащанията по дълговете на най-бедните държави

Председателят на МВФ Кристалина Георгиева също така призова да се осигурят 18 млрд. долара за понижаване на бедността и насърчаване на икономическия растеж

Снимка: БТА

1328 ~ 1 мин. четене

Страните от Групата на двадесетте (Г-20) са сключили споразумение за замразяване на двустранните плащания по дълговете на най-бедните страни, пише Reuters. Договореността ще влезе в сила на 1 май и ще действа до края на годината, разказал е източник, запознат с хода на преговорите.

Впоследствие ще е възможно замразяването на плащанията да се удължи. Това ще се случи в зависимост от това какво показват съвместни анализи на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) относно устойчивостта на дълга на тези страни, които са получили облекчения по заемите си.

Обсъжданата от финансовите министри и гуверньорите на централните банки на страните от Г-20 „кредитна ваканция“ за бедните страни бе предложена от МВФ и Световната банка. Нейната цел е да помогне на въпросните държави да реагират адекватно на пандемията от коронавируса COVID-19 и да смекчат икономическите си щети.

Председателите на МВФ Кристалина Георгиева и на Световната банка Дейвид Малпас приветстваха споразумението на Г-20. В изявление до държавите от Групата Георгиева също така заяви, че МВФ „спешно“ търси около 18 млрд. долара свеж финансов ресурс за Тръста за понижение на бедността и за растеж на Фонда, който също е насочен към бедните страни.

Подкрепи Economic.bg